‘Ik voel me fijn bij zwart wit’

Nieuws
Mirjam exposeert momenteel in Schiedam en Vlaardingen. In drie verzorgingshuizen van de Frankelandgroep.
Mirjam exposeert momenteel in Schiedam en Vlaardingen. In drie verzorgingshuizen van de Frankelandgroep. (Foto: )

Met haar middelbare school diploma op zak ging Mirjam van Heest vol enthousiasme naar een open dag van de kunstacademie. Maar het leven besliste anders en nam eerst nog een flinke omweg. Pas een man, een baan en drie kinderen verder roerden haar talenten zich weer. Momenteel hangen Mirjams zwart wit tekeningen met bijzondere bloemen in drie verzorgingshuizen van de Frankeland Groep. 

Els Neijts

Omdat ze in haar drukke leven eigenlijk altijd tijd tekort komt, tekent Mirjam meestal ‘s avonds. “De oudste vindt het al wel interessant. Die is vooral geïnteresseerd in de technische kant en vraagt soms advies. Hij bouwt zelf graag. Maar meestal teken ik pas als de kinderen in bed liggen. Dan heb ik zo’n één tot twee uurtjes.”

Niet té alternatief

Mirjam tekende als kind al graag, dus bezocht ze na haar middelbare school een open dag van de kunstacademie. Dat werd hem niet. “Ik voelde me er niet thuis, het was me er allemaal net iets té alternatief. Tegenwoordig kun je veel meer kanten op. Er zijn meerdere trajecten mogelijk. Zoals les- en workshops leren geven. Dat was misschien wel iets voor me geweest.” Ze moet even lachen als ze concludeert: “Alles wat ik nu kan heb ik mezelf aan moeten leren. Mijn huidige werk als procesbeheerder heeft zelfs geen enkele overlap met tekenen. Toch zou ik dáár op termijn graag mijn brood mee verdienen.”

Toen vier jaar geleden het idee weer te gaan tekenen vastere vorm begon aan te nemen, nam Mirjam een hele praktische eerste stap. Ze ging naar dé winkel voor kunstenaarsbenodigdheden Harrods in Rotterdam. Een waar walhalla voor amateurs en professionals.

Eigen tuin of Intratuin

“Ik ben maar begonnen met het kopen van papier, potloden en een volwassenen kleurboek”, biecht ze op. “Van alles en nog wat natekenen werd de volgende stap. Sinds vorig jaar doe ik dat ook vanaf foto’s. Ik vind mijn inspiratie nu nog vooral in de botanische hoek, planten en bloemen. Negen van de tien keer in mijn eigen tuin. Of gewoon bij Intratuin!” geeft ze lachend toe. “Inmiddels beginnen groenten, fruit en kruiden me ook te fascineren, maar momenteel verdiep ik me even heel intensief in Japanse bloesem.”

Mirjams tekeningen zijn in zwart wit. “Ik voel me fijn bij zwart wit én kleur vraagt meer tijd. Voor de meeste kleuren heb je meerdere laagjes nodig en ik heb niet heel veel tijd per sessie. Toch zit ik als ik ‘s avonds ga tekenen even helemaal in mijn eigen bubbel. Geen schermen, geen drukte, heerlijk.” Mirjam wil wel graag dat haar bubbel op termijn in meerdere opzichten groter wordt. “Toen ik voor het eerst voorzichtig aan exposeren durfde te denken, vertelde mijn zus dat ze in Groot Vlaardingen gelezen had dat verzorgingshuis Vaartland exposanten zocht. Toen heb ik een mail gestuurd die blijkbaar is gaan ‘zwerven’, want behalve Vaartland bleken ook Frankeland en Jacobs Gasthuis in Schiedam me te willen hebben. Wie even wil kijken kan overal gewoon naar binnen lopen. De bewoners die ik spreek vinden mijn werk mooi en prijzen me ook heel lief met  ’Wat knap!’”

Interieurwinkels

Sinds ze zich vorig jaar meer ging manifesteren, groeit de belangstelling voor Mirjams tekeningen. “Eind van de maand hang ik ook in de winkel van de Hortus Botanicus van de TU in Delft. En ik hóóp op belangstelling van Schiedamse interieurwinkels. Ik heb ooit voor de studie international business and languages gekozen, maar als ik toen had geweten wat ik nu weet, was ik misschien toch naar de kunstacademie gegaan.”

Socials: mirjam.tekent