‘In Schiedam ben ik niet meer die eenling’

Nieuws
Monique heeft als  tegenprestatie uiterst zorgvuldig een honderdjarig altaar kleed (antipendium) voor de kerk gerestaureerd. "Heel speciaal om te doen."
Monique heeft als tegenprestatie uiterst zorgvuldig een honderdjarig altaar kleed (antipendium) voor de kerk gerestaureerd. "Heel speciaal om te doen." (Foto: Nico Goedegebuur)

Je moet het maar durven, op je 48e nog aan een voltijd studie op kunstacademie Willem de Kooning beginnen. Monique Tameris (nu 69) nam dat besluit niet omdat ze niks beters te doen had. Haar leven was altijd al goed gevuld met creativiteit, maar toen een goede vriendin overleed ging ze toch nadenken. “Die was nog maar 45. Daardoor ging ik me afvragen wat ik nog écht wilde.” Komend weekend heeft Monique haar allereerste solo expositie Hidden Treasures in ‘t Huis te Poort aan de Dam. 

Door Els Neijts

Ondanks het grote leeftijdsverschil draaide Monique op de academie lekker mee. 

Old skool

“Het was wel pittig, een hele uitdaging. Ik moest echt alle ballen hoog houden, maar er ontstond een leuke wisselwerking tussen de moderne skills van die kids en míjn old skool vaardigheden!”

Hoewel ze daar en toen besloot definitief als kunstenaar verder te willen geeft Monique een heel eigen invulling aan dit begrip. “Ik ben oorspronkelijk door oude meesters in dat vak opgeleid tot meester kleermaker en rolde heel succesvol de bruidsmode in. In mijn eigen atelier ontwierp en maakte ik bruidskleding. Tot mijn oudste kind te vroeg geboren werd. Ik vond dat ik daar helemaal voor moest gaan, maar ik bleef wel japonnen maken én kostuums, voor bijvoorbeeld het Hofpleintheater. Daarbij deed ik aan edelsmeden, stoffeerde ik meubels en ben ik zeepkettingen gaan maken die het goed deden in winkels en de groothandel. Tót die hype weer over waaide. Ik zie altijd zoveel mogelijkheden om uit te proberen dat het bijna niet in één leven past. In mijn wandkleden komt nu alles samen. Met als grootste inspiratiebron flora en fauna.”

Meer eenlingen

Monique is van oorsprong een meisje van Rotterdam Zuid, maar ze liet Zuid achter voor Ridderkerk. Pas vlak voor corona uitbrak verhuisde ze weer. Dit keer naar Schiedam. Dat gaf haar opnieuw een zetje in de kunstenaars-rug. Ze had het geluk een huis op de Dam te vinden. Nog nét voor de huizenprijzen ook in Schiedam skyhigh gingen. “Dat voelde meteen zo goed, hadden we dat maar eerder gedaan. Het is hier zó mooi. Én ik heb nu mijn atelier aan huis en daardoor veel mensen leren kennen. Ik voel me hier niet meer ‘die eenling’. In Schiedam zijn blijkbaar veel meer eenlingen zoals ik! Weet je wat ik ook gemerkt heb? Dat nieuwelingen veel meer leuk vinden aan Schiedam dan de mensen die hier al generaties wonen.” 

Van solo exposeren was het eigenlijk nog nooit gekomen, maar komend weekend heeft Monique dan toch haar allereerste solo-expositie Hidden Treasures. Op een bijzondere plek ook nog: ‘t Huis te Poort, een zaalkerk en pastorie van de Oudkatholieke kerk. 

100 jaar oud

Behalve kerk is dit gebouwencomplex ook een plek voor oude muziek, literatuur en film. “Ik raakte afgelopen winter in gesprek met de pastoor van de kerk tegenover mijn huis. Hij bleek heel geïnteresseerd in kunst en ik in de liturgische gewaden en kleden. Daar zit gouddraad in verwerkt, net zoals in ceremoniële militaire tenues. Toen ik gouddraad in mijn wandkleden wilde gaan gebruiken, heb ik me eerst in die techniek verdiept. Toen ik de pastoor vertelde dat ik graag zou exposeren zei hij ‘Kom maar bij ons’. Als tegenprestatie heb ik toen aangeboden een meer dan 100 jaar oud antipendium (altaarkleed) te restaureren. Dat is in heel slechte staat omdat stof op den duur vergaat. Ik vind het heel speciaal om te doen.”  

Hidden Treasures is vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 te bekijken. Monique laat ook zien hoe ze historische materialen én gouddraad gebruikt.