In Memoriam: Zuster Keizer was er voor iedereen

Nieuws
Zuster Keizer zoals ze in 2010 te zien was bij JW TV.
Zuster Keizer zoals ze in 2010 te zien was bij JW TV. (Foto: Jan Willem de Boer)

Op de Beukenhof heeft donderdag de begrafenis plaatsgevonden van Kiet Keizer, beter bekend als zuster Keizer. Zij was haar hele werkzame leven wijkverpleegkundige in Schiedam-Oost.

Door Kor Kegel

Zij bereikte de leeftijd van 98 jaar – en dat na een goed en vreugdevol leven, gevuld met inzet voor haar naasten, meldden haar nichten en neven in de overlijdensadvertentie die een week geleden in het Nieuwe Stadsblad stond.

In 2009 verscheen een boek over haar, geschreven door dr. Ingrid van der Vlis en uitgegeven door Stichting Musis van Hans van der Sloot. De titel was ‘Wijkverpleging in Schiedam-Oost, 1960-1985’, maar de 95 pagina’s gingen niet zozeer over de ontwikkelingen in deze tak van zorg, maar vooral over de smakelijke verhalen die zuster Keizer vertelde. ‘Zuster Keizer, kunt u even komen?’ was de veelzeggende titel. Kiet Keizer stond altijd voor iedereen klaar. De wijkverpleegkundige was de vraagbaak voor jong en oud, en de steun en toeverlaat voor iedereen die het nodig had. In Den Briel geboren op donderdag 8 januari 1925 wilde de opgroeiende Kiet eigenlijk gymnastieklerares worden, maar de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde ertoe dat ze haar maatschappelijke carrière in een kindertehuis in Oostvoorne begon en in Katwijk de vooropleiding verpleegkunde volgde. Ze kreeg een baan bij de GGD in Schiedam. In het Gemeenteziekenhuis van Schiedam behaalde ze de benodigde aantekeningen. Vanaf 1960 werkte ze in Schiedam-Oost. “Als geen ander bekommerde zij zich om de haar toevertrouwde gezinnen. Zuster Keizer regelde alles, en iedereen kende zuster Keizer,” aldus Ingrid van der Vlis. Zuster Keizer maakte veel mensen gelukkig en werd daar zelf gelukkig van.