Ontbijt met thema moderne profeten

Nieuws
Het Schepphuis is een ontmoetingsplek in Kethel.
Het Schepphuis is een ontmoetingsplek in Kethel. (Foto: Open Monumentendag)

Regelmatig vindt in het Schepphuis een netwerkontbijt plaats, vooral bedoeld voor Schiedammers die niet zo graag meer naar de kerk gaan, maar wel behoefte hebben aan het uitwisselen van gedachten over levensvraagstukken.

Door Kor Kegel

Aanstaande zondag is er weer zo’n netwerkontbijt in het monumentale gebouw aan de Dorpsstraat 15 in Kethel. Het was een parochieschool, later genoemd naar meester Schepp. Hij was een man die goed in het thema van het netwerkontbijt zou passen. Dat thema is: moderne profeten. Wat moeten we daaronder verstaan? “Het kunnen heel eenvoudige mensen zijn, die in alle oprechtheid onorthodoxe gedachten ventileren,” zegt Wim van der Eijk, betrokken bij de organisatie van het netwerkontbijt. “Soms kunnen mensen door hun doen en laten een richting aangeven met betrekking tot natuur, klimaat, milieu, onderwerpen waarmee we een verantwoordelijkheid hebben voor de toekomst.”

Het netwerkontbijt staat open voor mensen die het volgen van een kerkdienst met een voorganger niet meer zo vanzelfsprekend vinden en toch behoefte hebben om over mentale en geestelijke zaken te communiceren met gelijkgestemden. Ze hebben de ervaring dat kerkgang niet altijd helpt om bewuste keuzes te maken. Ze stellen zich betekenisvolle vragen, maar zoeken de antwoorden liefst hardop denkend met anderen. Daar is het netwerkontbijt heel geschikt voor en bovendien is er na het ontbijt alle gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en ervaringen over hedendaagse thema’s te delen.

“Voor mijzelf is het een alternatieve invulling,” zegt Wim van der Eijk. “Er zijn veel mensen die zoeken naar zingeving en de antwoorden niet meer vinden in de traditionele kerkdiensten. Ze zien een preek van de voorganger als eenrichtingverkeer, ze missen de mogelijkheid om vragen te stellen. Het wil zeker niet zeggen dat ze niet gelovig meer zijn. Ze zoeken een andere vorm. Zo is het idee van het netwerkontbijt ontstaan.”

Een profeet vertelt een boodschap, geïnspireerd door contact met het hogere. In de traditie was contact met het goddelijke bedoeld. Modern is het inzicht dat inspiratie ‘van boven’ komt. Het ontbijt vangt zondag aan om 9.30 uur.