Jongeren centraal bij genomineerden Anne-Marie van der Lindenprijs

Nieuws
Mieke Wigmans kreeg van de jury een taart voor de nominatie van J&S.
Mieke Wigmans kreeg van de jury een taart voor de nominatie van J&S. (Foto: Remy Kokje)

De jury heeft twee Schiedamse projecten en een Delfts project geselecteerd voor de Anne-Marie van der Lindenprijs. Opvallend is dat de drie genomineerden elk een project hebben, dat voornamelijk voor jongeren van belang is.

Door Kor Kegel

In Delft is Happy Kidscare actief om kinderen te begeleiden, die op de basisschool zijn uitgevallen en nu thuis zitten. EigenWeg Dagbeleiding is een traject om de jeugdige schoolverlaters zelf vertrouwen te geven, zodat ze na negen maanden hun opleiding kunnen hervatten.

De dagbegeleiding vindt plaats op maandag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 13.30 uur. Visie en aanpak zijn besproken met de school en het netwerk van elk kind. Happy KidsCare sluit aan bij wat goed gaat bij de eigen kracht en talenten van de kinderen. Voor elk kind wordt in kaart gebracht aan welke doelen wordt gewerkt.

Onderwijl wordt ernaar gestreefd om de afstand tussen leerling en school zo klein mogelijk te houden, al is het maar één uur gymles of deelname aan een favoriet vak in de eigen klas. Voor herstel is het nodig om in een groep te leren functioneren. “We leren de kinderen zelfregulerende en sociale vaardigheden in groepsverband,” staat in de aanmelding voor de Anne-Marie van der Lindenprijs. “We stimuleren kinderen elkaar te helpen. Dat versterkt hun eigenwaarde en ontwikkelt respect voor en inzicht in elkaars beperkingen en talenten.”

Winkel van Sinkel

Bliep is hét Schiedamse platform voor kinderen, jongeren, ouders en andere personen die betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen tot 18 jaar. Bij Bliep vinden zij op één plek alle relevante informatie over regelingen en voorzieningen die als doel hebben om kinderen fijn te laten opgroeien. Bliep is er in het bijzonder voor al die kinderen in Schiedam voor wie fijn opgroeien vanwege een ingewikkelde financiële thuissituatie niet altijd vanzelfsprekend is. In de afgelopen zeven jaar heeft Bliep zich ontwikkeld naar een community die kinderen ondersteunt. Met die community is geëxperimenteerd met een gloednieuw Bliep-concept: de Winkel van Sinkel. Dat is een fysieke plek, die hetzelfde biedt als het online platform, namelijk: een overzicht van de hulp die beschikbaar is en een vertrouwde plek om hulp te vragen én te krijgen. Laagdrempelig, snel en zo passend mogelijk. 

De eerste Winkel van Sinkel werd geopend in het kantoor van de Kleine Ambassade aan de Broersvest 205. Er konden meer dan vijftig gezinnen direct worden geholpen en talloze andere hulpvragen werden doorgezet naar de juiste hulpverlening. “Nu de Winkel van Sinkel zich heeft bewezen, willen we het concept verder uitrollen over heel Schiedam, want met één winkel bereiken we nooit al die kinderen en jongeren die het nodig hebben. Daarvoor moeten we aan de slag op plekken waar kinderen, jongeren en hun ouders al komen, zoals scholen, wijkcentra en (wijk)organisaties,” staat in de aanvraag. Met een bijdrage uit de Anne-Marie van der Lindenprijs zouden enkele winkels kunnen worden geopend.

De derde nominatie voor ‘de Anne-Marie’ betreft de aanleg van een basketbalveld voor jongeren op de Maasboulevard in combinatie met een ontmoetingsplek voor ouderen. De aanvrager is J&S Projecten uit de Groenelaan. Het doel is jongeren en senioren te verbinden door sport en spel en het welzijn van beide groepen te bevorderen. De voordelen zijn divers, zegt Mieke Wigmans van J&S. Het is goed voor de gezondheid, het vermindert eenzaamheid, jongeren hebben een alternatief voor op straat rondhangen – en jong en oud kunnen ondervinden wat ze aan elkaar kunnen hebben.

Voorwerk

Er is al het nodige voorwerk gedaan om de jury te overtuigen dat het plan kans van slagen heeft. De gemeente Schiedam heeft al toestemming gegeven en een financiële toezegging gedaan. Irado gaat de ondergrondse tegelvloer plaatsen. Er is met W&H Sports uit Nieuw-Vennep al een bedrijf gekozen, dat een duurzaam basketbalveld gaat aanleggen.

Medewerkers van Yets Foundation – een eerdere winnaar van de prijs – zullen clinics geven en ook medewerkers van Gro-up zorgen voor begeleiding. Deze organisatie doet in Zuid-Holland aan kinderopvang, buurtwerk, zorg en onderwijs.

Dertig jongeren zijn enthousiast over het project. J&S gaat nu ook de fondsen benaderen voor financiële ondersteuning. Als alles volgens planning verloopt, worden de Gorzenaren in januari geïnformeerd hoe het eruit gaat zien. In de lente van 2024 kan het veld in gebruik worden genomen.

Sam Huiskens, een van de jongeren die een basketbalveld willen, in gesprek met Jordy Kwartaal van W&H Sports uit Nieuw-Vennep, dat het veld gaat realiseren.