Opening circulair ambachtscentrum ‘de Cirkel’

Nieuws
Wethouder Cemil Kahramanoglu opent samen met Irado directeur Arjan Kraijo en beide prijswinnaars het nieuwe circulair ambachtscentrum “De Cirkel”.
Wethouder Cemil Kahramanoglu opent samen met Irado directeur Arjan Kraijo en beide prijswinnaars het nieuwe circulair ambachtscentrum “De Cirkel”. (Foto: René van der Klink)

Door wethouder Cemil Kahramanoglu werd op woensdag 24 april aan de Fokkerstraat het circulaire ambachtscentrum Schiedam geopend. Dit centrum is een samentrekking van het bekende kringloopwarenhuis Het Goed, het ambachtscentrum en de nieuwe toegang naar de milieustraat van Irado.

Door René van der Klink

De nieuwe naam van dit circulair ambachtscentrum is vanaf heden “De Cirkel”. De afgelopen weken mochten Schiedammers een naam bedenken en winnaars van deze naamwedstrijd zijn Irado medewerker Rob van de Peppel en Schiedammer Adrie Nijs die beide met de suggestie ‘de Cirkel’ kwamen. Als dank mochten zij een cadeaubon in ontvangst nemen en samen met de wethouder de openingshandeling verrichten.

In het circulair ambachtscentrum staat hergebruik van materialen centraal. Schiedammers die van hun spullen af willen komen in de nieuwe situatie direct na het betreden van het terrein centraal binnen bij het ambachtscentrum. Bij de inname loketten wordt bekeken of en welke spullen nog herbruikbaar zijn. Vanaf dat punt zijn er dan twee afleverpunten, via de milieustraat en via Het Goed.

Zijn de aangeboden spullen nog interessant voor een nieuw eigenaar, dan wordt doorverwezen naar de kringloopwinkel. Is het beschadigd maar kan het nog worden gerepareerd? Dan worden onderdelen vervangen met door zoveel mogelijk tweedehands materialen. Zijn de aangeboden spullen niet meer bruikbaar maar wel onderdelen ervan, dan wordt het uit elkaar gehaald. Spullen krijgen zo een tweede leven. De spullen die niet meer gebruikt kunnen worden in het circulair ambachtscentrum gaan door naar de milieustraat en worden verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Hergebruik

Door hergebruik van spullen wordt voorkomen dat bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens terechtkomen. Als alle Schiedammers zo min mogelijk spullen weggooien en zoveel mogelijk spullen hergebruiken dan is dat goed voor het milieu. We noemen dat circulaire economie.
Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Dat betekent: minder nieuwe spullen kopen, spullen repareren die kapot gaan en spullen recyclen tot een nieuw product.

Subsidie

In 2020 haalde Schiedam al €45.000,- subsidie binnen door mee te doen met een prijsvraag uitgeschreven door het uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof Huishoudelijk Afval. Deze prijsvraag was ontwikkeld om gemeenten te helpen om de nodige stappen te zetten naar een circulaire economie waarmee dus nu in Schiedam weer een stap is gezet.