‘Soms loopt de spanning hoog op’

Sport
De eerste wedstrijd tussen Nexus en Twist leverde in het najaar met 20-21 een nipte en 'zwaarbevochten' Vlaardingse zege op. (Foto: UWM)
De eerste wedstrijd tussen Nexus en Twist leverde in het najaar met 20-21 een nipte en 'zwaarbevochten' Vlaardingse zege op. (Foto: UWM) (Foto: )

Met nog drie wedstrijden voor de boeg hoeft Nexus zich nauwelijks zorgen te maken over de status als tweedeklasser. De korfballers hebben een redelijk veilige voorsprong op de nummer laatst. Enige hobbel: de clash met streekgenoot Twist.

Derby’s tussen de twee zijn nogal eens beladen. Het zijn wedstrijden, die bol staan van rivaliteit, strijdlust en emotie. Zelfs in een als rustig omschreven sport als korfbal. Daar kunnen de dames en heren van Twist en Nexus en de massaal aanwezige aanhang van meepraten. “Valt toch wel mee”, reduceert Nexus’ Nick Pak de opwinding, die soms na afloop uitmondt in verwijten. “Het is de spanning. Die loopt in dat soort wedstrijden soms flink op. Laten we dat maar toeschrijven aan de stedelijke rivaliteit. Maar het is in beide kampen eigenlijk niet meer dan het streven om te laten zien, dat we niet voor elkaar onder willen doen.”

Soms vliegt dan even de vlam in de pan. “”Bepaalde spelsituaties worden dan opgelost met fysiek spel. Dat zorgt dan voor irritatie bij de ander. Dat gebeurt over en weer. Maar na afloop worden alle plooien keurig recht gestreken.” Dat zal zaterdag in Vlaardingen wellicht opnieuw het geval zijn. Ook in de wetenschap, dat voor Twist nog promotie naar de eerste klase op het spel staat en voor Nexus de definitieve stap naar handhaving.

Daarna kan het vizier alvast gericht worden op de zaalcompetitie en het debuut in de eerste klasse. Op dat niveau zal Nexus niet alleen wekelijks het beste van zichzelf moeten tonen, maar ook gaan wennen aan de schotklok. Die gaat voorschrijven, dat een aanval binnen 25 seconde tot een doelpoging moet leiden. “Onze trainer Mario Bernard, en ook zijn zoon Dante, die bij ons gaat spelen, hebben er al ervaring mee. Dat zal bij ons vast wat drempelvrees wegnemen.”