De Scheepsjongens van Bontekoe

Uit
De Scheepsjongens van de Bontekoe.
De Scheepsjongens van de Bontekoe. (Foto: PR)

Theatergroep De Jonge Honden speelt op dit moment het boek. De scheepsjongens van Bontekoe in het theater. Zo ook in Theater aan de Schie.

De Scheepsjongens van Bontekoe (9+) is woensdag 29 maart 2023 om 19.00 uur te zien in Theater aan de Schie in Schiedam. Toegang is € 23,00 per persoon. Kaarten zijn te reserveren kan via theateraandeschie.nl. Het beroemde boek, waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meereizen op een VOC-schip naar Indië, kwam bijna 100 jaar geleden uit. In de theaterremake wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld. Jolmer Versteeg maakte eerder Spaghettirellen en Oorlogswinter en neemt nu de regie van De scheepsjongens van Bontekoe op zich. Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië.

Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan. Een voorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?