‘Grijs eruit en groen erin’

Algemeen
Zo kan het dus ook, tegels er voor een deel uit en bloemen en planten erin. Te zien aan de Koningin Julianastraat.
Zo kan het dus ook, tegels er voor een deel uit en bloemen en planten erin. Te zien aan de Koningin Julianastraat. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST - Als vrijwilliger van de dorpsraad is Vincent Muijskens actief met de werkgroep Uitgeest Groeit & Bloeit. Met nog drie dorpsgenoten - Jos Rood, Ruud Popken en Rik Demoitie - brengt het viertal nut en noodzaak van een groene leefomgeving onder de aandacht.

Aan creativiteit is geen gebrek bij de vier Uitgeesters. Muijskens: “Op dit moment hebben we een puzzelspeurtocht lopen. In het dorp is een route uitgezet langs tuinen, die mee hebben gedaan met de actie Tegeltje Groen. In de tuinen zijn kleine gietertjes met een letter uitgedeeld. Deze letters vormen een woord. De actie loopt via Facebook. Met de actie willen we dorpsgenoten een beeld geven van de huidige tuininrichting in ons dorp. Er zijn veel verschillen. Verder zorgt het voor een stukje gezonde beweging.”

Bijzondere actie

Komende maand heeft Uitgeest Groeit & Bloeit weer een bijzondere actie op de agenda staan Muijskens vervolgt: “Komende 25 september doen we mee met de Vrijwilligersdag Over en Uitgeest, waarbij in het dorp allerlei vrijwilligersactiviteiten zijn. Dit wordt georganiseerd door het VIP Uitgeest. Vanuit Uitgeest Groeit & Bloeit organiseren we samen met aannemer De Bie een kruiwagen behendigheidsparcours en gaan we op een ludieke manier een start maken met de actie Regenton. We hebben tuincentrum Frits Janssen uit Akersloot weer bereid gevonden om ons te helpen met de gietertjes en we gaan met hen ook in gesprek voor het aanbieden van regentonnen en andere tuinwater-oplossingen. Gelijktijdig werken we samen met de gemeente en de aannemer De Bie. De gemeente en de aannemer voeren gesprekken met bewoners in de Koog (fase 1) over het afkoppelen van de regenpijp. De regenpijp voert nu schoon regenwater van het dak af naar de riolering. In plaats daarvan kan het regenwater ook opgevangen worden in een regenton of een dorstige tuin. Er zijn veel mogelijkheden. Als bewoners geïnteresseerd zijn om meer groen in hun tuin te maken, biedt de samenwerking met de gemeente en aannemer mogelijkheden om dit te realiseren. Met een menukaart hebben we de mogelijkheden op een rij gezet.”

Anders inrichten

Uitgeest Groeit & Bloeit ziet mogelijkheden om wateroverlast voor een deel te vermijden, laat Muijskens weten. “Een tegelloze tuin is volgens mij niet altijd mogelijk. De voordeur en garage moet immers ook goed bereikbaar blijven. Tegels of bestrating zijn makkelijk onderhoudbaar en dat is tot nu toe vaak een belangrijke reden om ze toe te passen. Hoe minder tegels in de tuin hoe beter dit is voor de waterkringloop. Wateroverlast en hittestress gaan steeds meer voorkomen en daarmee ook de noodzaak om tuinen anders in te richten. Een groot deel van het oppervlak binnen het dorp bestaat uit particuliere tuinen en daar is dan ook winst te behalen. Door minder verharding in de tuinen kan regenwater in de bodem trekken in plaats van dat het versneld afgevoerd wordt via het riool. Een groene tuin voorkomt ook hittestress en bomen zorgen voor verkoeling. Een groene tuin is ook aantrekkelijker voor insecten en vogels en groene tuinen maken een straat en buurt ook aantrekkelijker om in te wonen. Met diverse acties willen we bewoners inspireren, informeren en verbinden.”