Gemeenteraadsverkiezingen: Nieuwsblad Uitgeest polste inwoners

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Bert Westendorp)

Meer nieuwbouw staat hoog op wensenlijst

UITGEEST - Normaal zijn de gemeenteraadsverkiezingen op één dag in maart, maar corona heeft ook de verkiezingen veranderd. Nu kan er drie dagen gestemd worden. Dat is dit jaar op 14, 15 en 16 maart. In de gemeente Uitgeest zijn zeven politieke partijen actief. Veel met dezelfde standpunten, maar ook met de nodige nuances en compleet andere ideeën. Om dat op een rijtje te zetten, kunnen de diverse partijprogramma’s het beste met elkaar vergeleken worden via internet, waar alle partijen hun mening ventileren.

Een kleine steekproef onder de inwoners van gemeente Uitgeest laat zien, dat de motivering om een stem uit te brengen, zoals landelijk ook blijkt, niet al te groot is. In het verleden was de realiteit, dat rond de zestig procent van de stemgerechtigden in gemeente Uitgeest ook daadwerkelijk zijn of haar stem uitbrengt.

Rode draad

Woningbouw loopt als een rode draad door de geïnterviewde bewoners heen. Marcel Molenaar is druk aan het werk in Studio Miller aan de Langebuurt, maar gunt zich even tijd om het hoofdstuk woningbouw te benoemen. Het gebrek aan woningen is groot in Uitgeest. Zelf ben ik al een tijd op zoek naar een wat grotere woning. Ja, dan moet je zo’n zeven ton betalen. Het aanbod is gewoon heel laag voor betaalbare huizen.” Daarbij wil de Uitgeester ook nog even zijn mening geven over de paar jaar teruggebouwde appartementen bij de entree van Uitgeest langs de spoorbaan. “Vreselijk die appartementen en ook nog wit. Door al het verkeer wordt dat wit grijs. Hoe verzint zo’n architect het. Zoals nu in het centrum gebeurt, is veel beter. Die woningen passen mooi in het dorpsbeeld.” Een tip heeft Molenaar ook. “Verplaats de ijsbaan naar het terrein van molen De Kat. Dan kun je op het huidige terrein woningen bouwen.”

Tevreden

Esther Roemer vindt het gebrek aan woningen voor zowel de jeugd als ouderen een bron van zorg. “Er zijn veel te weinig woningen beschikbaar in de gemeente. En voor de rest heb ik weinig te melden, ben ik wel tevreden.”

Traag

Met zijn kleinkind van een maand of zeven loopt Kees Vader een rondje Uitgeest. Deze Uitgeester vindt de besluitvorming van de gemeenteraad traag. “Er is veel te veel besluiteloosheid. Je ziet dat met de ijsbaan. Als er discussie ontstaat dan loopt alles weer vertraging op.” Net als bij veel uitgeesters is Provincialeweg 203 door de vele ongevallen een bron van zorg. Een tip heeft Vader wel: “Voer traject controle in”, luidt zijn oplossing.

Vliegverkeer

“Uitgeest moet uit de greep van Amsterdam blijven”, is de duidelijke opvatting van Harry. De inwoner van het dorp pleit ook voor het behouden van groen in de gemeente. Verder maakt hij zich zorgen over een eventuele verbinding tussen A8 en A9 dwars door het groene weidelandschap. Harry woont in de buurt van molen de Kat en heeft last van het vliegverkeer, maar beseft tevens dat de gemeente daar niet al te veel invloed over heeft.

Onbetaalbaar

De achttienjarige José mag dit jaar voor het eerst stemmen. Deze vrolijke inwoner van De Kleis zit nog op school, maar denkt toch al na over een eigen huis. “Woningen voor jongeren zijn er gewoon niet. Ik heb al even rondgekeken, maar koophuizen zijn onbetaalbaar en dat geldt ook voor huren van een huis. Daar kan ik me best aan ergeren. De politieke partijen onderkennen dat allemaal, maar er gebeurt gewoon heel weinig. Die paar appartementen die er nu komen, stellen weinig voor. Een druppel op een gloeiende plaat.”

Prachtdorp

Een wel heel positief geluid komt uit de mond van de zeventienjarige Joey die net zijn scooter geparkeerd heeft aan de Middelweg. Hij mag weliswaar nog niet stemmen, maar heeft een duidelijke mening over Uitgeest. “Alles is hier prima, lekker rustig. Ik vind het een prachtdorp!”

Op de hoek van de Middelweg is een man druk in gesprek. Op de vraag of hij nog een tip heeft voor de bestuurders van Uitgeest, luidt het duidelijke commentaar: “Politiek interesseert me totaal niets!”