IJsbaan Uitgeest ingekort tot 250 meter, ‘Ik wist niet wat ik las’

Algemeen
Ondanks alle commotie kan er met voldoende vorst ook in de toekomst geschaatst worden.
Ondanks alle commotie kan er met voldoende vorst ook in de toekomst geschaatst worden. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – “Potverdorie, nu dit weer. Ik wist niet wat ik las”, laat een verbolgen Herman van Sambeek, voorzitter van IJsclub Uitgeest weten. “We worden nu door de gemeente opgezadeld met een ijsbaantje van 250 meter. Of dat een ovaal wordt? Ik heb geen idee. Al die plannen zijn afgelopen maandag bekend geworden.”

‘Nu lijkt de knoop doorgehakt’

Al jaren wordt er gesteggeld over de ijsbaan aan de Castricummerweg. De ijsclub huurt de grond van de gemeente en dat zorgt al jaren voor tegengestelde belangen. Van Sambeek: “Eerst wilde de gemeente op het terrein van de ijsbaan een school bouwen, maar dat ging niet door. Ook was er ooit een voorstel om op het terrein van de Huttenbouw een nieuwe ijsbaan te realiseren, maar ook dat plan strandde. Ja, de problemen rond onze ijsbaan spelen al vele jaren. Nu lijkt de knoop doorgehakt. Kunnen we in de toekomst niet meer beschikken over onze wedstrijdbaan van bijna vierhonderd meter. Er komt een nieuwe sporthal. Er was eerst gezegd door de gemeente, dat we daar onze spullen in kwijt konden omdat het berghok van de club gesloopt moest worden. Maar die kleine ruimte voor ons in de sporthal lijkt van de baan. Nu blijkt eveneens dat we het moeten doen met een baantje van 250 meter zoals de gemeente liet weten. Ook de cementbaan, waarvoor we pleiten, gaat niet door. Op die baan kon je skeeleren en met weinig vorst zou er snel geschaatst kunnen worden.” 

De kwaadheid van Van Sambeek en andere vertegenwoordigers van de club heeft alles te maken met een afgelopen maandag gepresenteerd samenwerkingsakkoord.

Duidelijkheid

De fractievoorzitters van PU, D66 en CDA presenteerden maandag 30 mei het samenwerkingsakkoord aan de raad. René Oud (D66): “In het akkoord is te lezen wat we willen bereiken voor ons dorp en de inwoners en ondernemers. Een aantal plannen ligt in het verlengde van de koers en de ambities die uit de vorige raadsperiode(n) stammen. Op andere punten zal de koers worden verlegd. In Uitgeest spreken we al geruime tijd, zonder dat er een besluit genomen wordt, over de invulling van het IJsbaanterrein aan de Castricummerweg. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid bij de omwonenden en gebruikers van dit gebied. Uitgeest heeft behoefte aan duidelijkheid, financieel verantwoordelijk beleid en een breed gedragen keuze en een invulling die toekomstbestendig is. 

Multifunctioneel dorpspark

Daarom maken we nu de keuze voor een multifunctioneel dorpspark waar we het hele jaar gebruik van kunnen maken. Behoud de groene long. Met het Dorpspark blijft groen behouden én wordt het park aantrekkelijk gemaakt om elkaar te ontmoeten. Door de multifunctionele inrichting is er meer ruimte voor verschillende sporten, zoals groepstrainingen en outdoor fitness. Maar kunnen er ook evenementen, zoals de attractiekermis of een sporttoernooi, georganiseerd worden. Voor de IJsclub blijft er ruimte voor een onverharde baan van circa 250 meter, inclusief het binnenterrein. Hiermee zorgen we ervoor dat de jeugd in Uitgeest kan blijven schaatsen. 

Groen behouden

Door te kiezen voor een onverharde 250 meter baan behouden wij het groen en blijft er genoeg ruimte over voor een multifunctionele inrichting. De keuze van een grasbaan zorgt er ook voor, dat een groot deel van de investeringslast niet benodigd is. Dit geeft financieel ruimte voor de ambities uit dit samenwerkingsakkoord. Planning. Vanzelfsprekend wordt bij de verdere uitwerking gesproken met alle stakeholders. Dit geschetste kader staat echter vast. 

De doelstelling is om medio 2023 een uitgewerkt en financieel onderbouwd plan aan de gemeenteraad voor te leggen.”

Club blijft bestaan

Van Sambeek reageert: “We huren de baan van de gemeente en dat breekt ons op. De club gaat waarschijnlijk nog wel een advocaat inschakelen. Natuurlijk blijft de club bestaan, ook met een 250 meter baan.”

Op deze locatie van de ijsbaan komt straks een nieuwe sporthal, een dorpspark en een 250 meter ijsbaan.