Fietsen door het prachtige landschap.
Fietsen door het prachtige landschap. (Foto: )

Uitgeest startlocatie tweede editie van de Ronde Stelling van Amsterdam

Algemeen

Fiets een zomerse tocht langs een ring van forten en door prachtige natuur

UITGEEST - Zondag 21 augustus 2022 staat de 2e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam op de fietskalender. Vanaf een van de twee startlocaties, in Uitgeest of Uithoorn, rijden sportievelingen samen met andere fietsliefhebbers een zomerse tocht van 65, 120 of 170 km langs een ring van forten.

De routes nemen fietsers mee door het weidse en groene waterlandschap rondom Amsterdam. Over de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden. De langste afstand, 170 km, gaat over de volledige linie en passeert alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. Maar ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. Onderweg worden bij een aantal forten uitgebreide verzorgingsposten ingericht.

Over de Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd en bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen. Het leger en hoogwaardigheidsbekleders zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

Het idee achter de Stelling van Amsterdam is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Dit zou een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken. Maar nog voordat de Stelling was voltooid, was hij al achterhaald. De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.

Fiets mee voor het goede doel

Natuurorganisatie Landschap Noord-Holland is in 2022 het goede doel van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. In Noord-Holland is de natuur altijd dichtbij. Natuurliefhebbers vinden de 98 natuurgebieden van Landschap Noord-Holland in alle uithoeken van de provincie. De organisatie is ook eigenaar van vijf forten van de Stelling van Amsterdam.

Een woordvoerder namens de organisatie: “Fiets je mee met de Ronde van de Stelling van Amsterdam en wil je iets terug doen voor de prachtige natuur waar je doorheen fietst? Draag dan met een vrijwillige bijdrage aan het goede doel een steentje bij om de natuur in Noord-Holland nóg mooier te maken. We halen geld op voor een broedwand voor de ijsvogels die in het gebied tussen Beverwijk en Heemskerk leven. In het gebied is namelijk wel genoeg voedsel, maar zijn geen natuurlijke broedgelegenheden voor de ijsvogel. Zo’n speciale wand zorgt ervoor dat ijsvogels hun jongen sneller en veiliger voeden.”

Inschrijven

Verzamel fietsvrienden en -vriendinnen en schrijf in voor een zomerse rit van 65, 120 of 170 km door een mooie én interessante omgeving via www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. 

De reguliere inschrijving sluit maandag 8 augustus. Een dag later opent de late bird inschrijving, die tot vrijdag 19 augustus geopend is.


Sportievelingen rijden samen met andere fietsliefhebbers een zomerse tocht van 65, 120 of 170 km.
De paden op de lanen in.
Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 2 dec, 15:55
Afbeelding
Kerstdorp op het Regthuysplein Algemeen 2 dec, 15:53
Afbeelding
Column ‘Hermans vindt er wat van Algemeen 2 dec, 15:51
Afbeelding
Tien jaar kerstbomenverkoop Uitgeest; jubileum gevierd met Dikke Naaldbier Algemeen 2 dec, 15:41
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 25 nov, 10:42
Afbeelding
Inzameling voor minderbedeelden Algemeen 24 nov, 15:19
Afbeelding
Column ‘Herman vindt er wat van’ Algemeen 24 nov, 15:12
Afbeelding
Collecte Leger des Heils in Uitgeest Algemeen 24 nov, 15:08
Afbeelding
Het strand op, de duinen in Algemeen 24 nov, 15:06
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.