Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel.
Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel. (Foto: Bert Westendorp)

Hoofdconclusie rapport: ‘IJmonders tevreden over hun woongenot’

Algemeen

IJMOND - Inwoners van de regio IJmond zijn ondanks de zorgen over de veiligheid en de gezondheid erg tevreden over het woongenot. Vergeleken met de rest van Nederland zijn zij zelfs iets contenter. In de regio maken inwoners zich wél vaker zorgen of de leefomgeving veilig is voor de gezondheid. Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel.

Ondanks zorg over gezondheid

Dit is de hoofdconclusie van het rapport van het onderzoeksbureau Ipsos, dat de ervaringen van de inwoners van de IJmond over hun leefomgeving heeft gemeten. Het onderzoek is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd en vloeit voort uit het Programma Tata Steel 2020-2050: Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond van de provincie en de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Wat ook duidelijk werd is dat de aanpak van de negatieve effecten waar bijna iedere inwoner mee bekend is, wel beter kan. Over Tata Steel hebben veel inwoners klachten die zij vaak niet of soms melden. Inwoners hebben namelijk weinig vertrouwen dat er iets met de klacht wordt gedaan. Desondanks zien bijna alle inwoners het belang van Tata Steel voor de werkgelegenheid in de regio.

In een reactie op het rapport geven Gedeputeerde Staten (GS) aan, dat zij met tevredenheid zien dat het merendeel van de inwoners met plezier in de IJmond woont en zelfs iets tevredener over de leefomgeving is dan de rest van Nederland. Tegelijkertijd blijven de zorgen over de kwaliteit van de leefomgeving in relatie tot gezondheid groot.GS vinden het zorgwekkend dat de bereidheid om klachten te melden nauwelijks verbetert, met als oorzaak gebrek aan vertrouwen dat er iets wordt gedaan.

Afbeelding
Zanglustigen Uitgeest welkom bij koor Algemeen 22 sep, 16:48
Afbeelding
Hobbyvereniging heeft plaats voor nieuwe leden Algemeen 22 sep, 16:45
Afbeelding
Week van de Ontmoeting in Uitgeest Algemeen 22 sep, 16:44
Afbeelding
Rondleiding door Fort bij Krommeniedijk Algemeen 22 sep, 16:41
Afbeelding
Wandeling met natuurweetjes en muziek Algemeen 22 sep, 16:40
Afbeelding
Blijer Uitgeest naar Kindervreugd Algemeen 22 sep, 16:38
Afbeelding
‘The worst person in the world’ in beeld Algemeen 22 sep, 16:36
Afbeelding
Energiebus in Uitgeest Algemeen 22 sep, 16:30
Afbeelding
BUCH kost ook gemeenschap Uitgeest kapitalen Algemeen 22 sep, 16:21
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Twee beste wereldtijden tijdens Dam tot Damloop Algemeen 18 sep, 15:12
Afbeelding
Rolstoel-wandelgroep viert eerste lustrum Algemeen 17 sep, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.