Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Help instandhouding mooie Uitgeester en Akersloter molens

Algemeen

De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot

UITGEEST/AKERSLOOT - De Stichting Uitgeester en Akersloter Molens heeft tot doel het bevorderen en in stand houden van molens in de dorpen Uitgeest, Akersloot en directe omgeving. Zij streeft ernaar molens in maalvaardige staat te brengen en te houden. De stichting heeft twee molens in eigendom: De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot.

Op 9 september 1971 brandde molen De Kat door onvoorzichtigheid bij rietdekkerswerk af. De uitgerukte Uitgeester brandweerwagen raakte ongelukkiger wijs van de weg en belandde in de sloot. De brandweer van Heemskerk was intussen gearriveerd. Toen de brand eenmaal geblust was, oordeelde de politie en de brandweer dat het beter was om het zwart geblakerde Achtkant om te trekken. Achteraf gezien totaal onnodig. De roeden raakten door de val zwaar beschadigd en de as brak in drie stukken.

Een spontaan opgericht comité vergaderde in voornoemd jaar op 11 september om te komen tot herbouw. Op 8 augustus 1972 werd dit comité omgezet in de Stichting Uitgeester Molens. De bouw werd uitgevoerd met onderdelen van molen Ons Genoegen uit Alblasserdam. 

Deze molen stond op scheepswerf J. Smit en Co en werd bij een algehele vernieuwing van de werf afgebroken en aan de gemeente Haarlem geschonken die de onderdelen wilde gebruiken voor de afgebrande molen de Adriaan. Dit kwam echter nooit tot uitvoering en werd uiteindelijk geschonken aan Stichting Uitgeester Molens.

Molen de Oude Knegt werd in 1924 onttakeld. In 1975 kwam Theo Visser uit Akersloot op het idee de molen te herbouwen en met steun van de Stichting Uitgeester Molens en heel veel enthousiaste vrijwilligers werd het plan uitgevoerd. Voortvloeiend uit de samenwerking werd in 1979 de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens opgericht.

In de nacht van 2000/2001 brandde de molen door een verdwaalde vuurpijl af. Nogmaals zetten alle vrijwilligers zich enorm in en werd de molen opnieuw opgebouwd en in 2004 feestelijk in bederijf gesteld. Ook het winkeltje waarin producten van de molen worden verkocht, werd in gebruik genomen.

Het in stand houden van onze molens is een dure aangelegenheid. Zo bedraagt bijvoorbeeld de brandverzekering voor deze twee molens op jaarbasis € 6000,-. Geld dat binnenkomt van donateurs en sponsoren. Het aantal donateurs loopt echter al jaren terug en er zijn hard donateurs nodig. Informatie hierover is te vinden op: www.suam.nl

Afbeelding
Zanglustigen Uitgeest welkom bij koor Algemeen 22 sep, 16:48
Afbeelding
Hobbyvereniging heeft plaats voor nieuwe leden Algemeen 22 sep, 16:45
Afbeelding
Week van de Ontmoeting in Uitgeest Algemeen 22 sep, 16:44
Afbeelding
Rondleiding door Fort bij Krommeniedijk Algemeen 22 sep, 16:41
Afbeelding
Wandeling met natuurweetjes en muziek Algemeen 22 sep, 16:40
Afbeelding
Blijer Uitgeest naar Kindervreugd Algemeen 22 sep, 16:38
Afbeelding
‘The worst person in the world’ in beeld Algemeen 22 sep, 16:36
Afbeelding
Energiebus in Uitgeest Algemeen 22 sep, 16:30
Afbeelding
BUCH kost ook gemeenschap Uitgeest kapitalen Algemeen 22 sep, 16:21
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Twee beste wereldtijden tijdens Dam tot Damloop Algemeen 18 sep, 15:12
Afbeelding
Rolstoel-wandelgroep viert eerste lustrum Algemeen 17 sep, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Uitgeest

Op Rodi Uitgeest volg je het laatste nieuws uit Uitgeest. Rodi Uitgeest informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Uitgeest

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Uitgeest in je mailbox.