Sporthal ‘brand veilig’ verklaard

Sport
Zaterdag kon er weer volop gesport worden in De Zien.
Zaterdag kon er weer volop gesport worden in De Zien. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - Met pijn liet de gemeente Uitgeest donderdag 12 januari met onmiddellijke ingang sporthal De Zien sluiten in verband met de brandveiligheid. Vanaf afgelopen zaterdag opende de sporthal weer voor bijna alle activiteiten. Burgemeester Sebastiaan Nieuwland: “Samen met Optisport, de Omgevingsdienst IJmond en lokale partners hebben we het onmogelijke mogelijk gemaakt. Ik ben met de wethouders verheugd dat de deuren weer open kunnen.”

Door Bert Westendorp

“Om half zes donderdagavond werd ik gebeld door Optisport, de huurder van sporthal De Zien. We moesten de sporthal direct sluiten. Pff ik werk hier veertien jaar en had zoiets nog nooit meegemaakt. Ik kreeg kippenvel op mijn armen. Na die boodschap heb ik de sporters in de hal gezegd dat de hal direct verlaten moet worden. Tja, die mensen moeten natuurlijk hun spullen pakken, dus dat gaat niet gelijk. Ik begreep na dat belletje van Optisport dat de brandveiligheid niet in orde was. Even over zes uur had iedereen het pand verlaten. Direct hebben we vervolgens de verenigingen gebeld dat er niet meer gesport kon worden in verband met de brandveiligheid. Gelukkig begrepen de mensen dat en waren er hartverwarmende reacties.” Kantinemedewerkster Helma, al veertien jaar actief achter de bar van de sporthal, stond zaterdag weer vol optimisme achter de bar. Helma vervolgt: “Na ruim een week kunnen de sporters en de fysio hier gelukkig weer terecht. Vanochtend kwam burgemeester Nieuwland samen met vertegenwoordigers van Optisport, huurder van de hal, zaterdag een kijkje nemen tijdens de opening. Dat gaf een goed gevoel.”

Open voor sport en fysio

Zo snel mogelijk de sporthal weer veilig open was vanaf de dag van sluiting de inzet van de gemeente. “De structurele oplossing en de beantwoording van de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren is van belang, maar eerst weer ruimte om te sporten en elkaar te ontmoeten. En dat is gelukt, vanaf zaterdag 21 januari was de sporthal weer toegankelijk voor alle sportieve activiteiten en de fysiotherapiepraktijk. Enkel evenementen zoals dierenshows kunnen voorlopig niet in Sporthal de Zien gehouden worden”, laat de gemeente weten.

Veilig voor gebruik

Vorige week maandag werd er al gestart met de maatregelen om te kunnen openen. Alle kabels en leidingen rondom de stookruimte zijn brandwerend bekleed; de toegangsdeuren van de stookruimte zijn vervangen en brandwerend uitgevoerd; de ontruimingsinstallatie is nagekeken op juiste werking; nooduitgangen zijn snel toegankelijk gemaakt en de Omgevingsdienst IJmond heeft het hele gebouw getoetst. Daarnaast is er tijdens de openingstijden een brandwacht aanwezig. Met al deze maatregelen is het gebouw veilig voor gebruik.

Lokale partners

Wethouder Jan Schouten die gebouwenbeheer in portefeuille heeft: “In de huidige markt mag je al blij zijn dat iemand binnen een week komt kijken om een offerte op te kunnen maken. We hebben gebruik kunnen maken van de goede contacten van Optisport en van onze mensen van de gebouwendienst. Daarnaast zijn lokale partners snel bijgesprongen. De Omgevingsdienst IJmond heeft ook direct tijd gemaakt. Gelukkig maar, want elke dag sluiting is er één teveel.” De komende periode werkt de gemeente aan een structurele oplossing, waarna er geen brandwacht meer nodig is om de veiligheid te garanderen.

Optisport

Voor de sportverenigingen en overige gebruikers blijft Optisport het eerste aanspreekpunt. De gemeente verwacht binnenkort meer informatie te kunnen geven over de achtergronden van de sluiting.

Sporters maken alweer gebruik van de hal.