Jaarboek en Tijd-Schrift over jeugdige raadsleden en leerlingen

Algemeen

Het Historisch Jaarboek Vlaardingen 2020 van de Historische Vereniging opent met een artikel van Hans Mathijssen over de Jeugdgemeenteraad. Frans Assenberg dook met zijn nieuwsgierige neus in de archieven en diepte er het verhaal van de Vlaardingse Visscherijschool op. Daarnaast vulde hij het decembernummer van Tijd-Schrift met een verhaal over het de lokale ambachtsschool.

Vlaardingen - Het verhaal van de Jeugdgemeenteraad, opgericht in 1954, geeft een mooi inkijkje in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De meisjes en jongens die eraan deelnamen mochten niet ouder zijn dan 30 jaar. Het oprichten van een dergelijk orgaan vond plaats in een tijd dat het heersende paternalisme weinig ruimte had gegeven aan verregaande democratie. Het doel van de Jeugdgemeenteraad was het jongeren voor te bereiden op hun toekomstige taak als staatsburgers. Daar maakte ook het debatteren met jongeren andere milieus deel uit. Opvallend aan Mathijssens artikel is het feit dat deze raad in de jaren zeventig werd gedomineerd door de PvdA die met 9 zetels present zal zijn geweest. Het linkse squadron was daarmee goed vertegenwoordigd. Het werd een broedplaats voor politiek talent. Een bijzonder leesbaar artikel. Het verhaal over de oprichting van de Vlaardingse Visscherijschool heeft een andere insteek: jongens en meisjes betrekken bij de (haring)visserij. Over die onderwijsinstelling is bijna niets gepubliceerd. De kern van het verhaal laat een duidelijke tweedracht zien. Aan de ene kant mensen die zagen dat de wereld en de omgeving van Vlaardingen veranderde, terwijl aan de overkant van de rivier de (petrochemische) industrie in opkomst was en daarvoor vakmensen nodig waren. Ook de scheepvaart moderniseerde maar de visserij ging gestaag verder met haar verouderde vloot. De oprichting van de Visscherijschool ging dan ook met vallen en opstaan. Een oud-kapitein gaf aan enkele verstandige jongens onbezoldigd les in maritieme geheimen. In zijn eigen woonkamer!

Tijd-Schrift publiceert het verhaal over de Ambachtsschool. Ook hier conservatieve lieden die een Ambachtsschool in Vlaardingen niet nodig vonden: ‘In Schiedam is er al een,’ was hun adagium. Pas in 1932 kwam er een dergelijk instituut, in twee oude lokalen. Het Historisch Jaarboek 2020 verschijnt binnenkort. Leden van de Historische Vereniging Vlaardingen krijgen het Jaarboek en het Tijd-Schrift in de bus.