Een terugblik: Bassie bezorgde Vlaardingen kleur met zijn verjaardagsfeestje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Paul Meuldijk)

De viering van de 86ste verjaardag van clown Bassie zorgde voor de nodige emoties op de Westhavenkade. Uit het hele land, maar vooral uit Vlaardingen, waren fans van de in de haringstad wereldberoemde clown gekomen om nog een glimp van Bassie op te vangen.

Door Peter Spek

En dat viel overigens niet mee. Een leger cameraploegen en fotografen omringde Bassie om maar het juiste plaatje te schieten. De Vlaardinger onderging het met een lach en een traan. ‘Hier moest ik bij zijn,’ zegt Vlaardinger Dannie Geukens. ‘Ik ben in 1958 geboren en vanaf mijn jeugd ben ik met het duo Bassie en Adriaan opgegroeid. Ik heb alle videobanden en platen van de Vlaardingers nog thuis staan en zo af en toe draai ik nog een video af.’ Wat maakt het duo zo bijzonder voor Dannie Geukens? ‘Het is toch de humor van die twee die mij steeds een goed gevoel geeft, maar daar komt bij dat er veel opnames in Vlaardingen zijn gemaakt. De herkenbaarheid is groot. Ik woon nu zelf in de Vetteoordsepolder en daar zijn veel opnames gemaakt voor diverse series en dat is mooi om te zien”, zegt Dannie Geukens. ‘Jammer was het dat ik hem geen hand meer mocht geven. Hij werd door zijn familieleden afgeschermd, bang om een coronabesmetting op te lopen en dat begrijp ik wel, maar hij is wel de man die voor de nodige promotie zorgde voor onze stad en daar moeten wij hem dankbaar voor zijn.’

Jeugdheld

Merel Hooning komt helemaal uit Zuthpen naar Vlaardingen om haar jeugdheld nog een keer in levende lijve te zien. ‘Jammer dat zijn gezondheid tanende is, maar ik ben altijd fan geweest en ben dat nog steeds. Ik verzamel alles van Bassie en Adriaan of dat nu een video, mok of cassettebandje is, alles staat keurig thuis uitgestald.’ Voor Merel Hooning zijn Bassie en Adriaan tijdloos. Inmiddels wordt Bassie toegezongen door een jeugdkoor en klinkt er lang zal hij leven. Bassie zelf moet even slikken en zijn ogen worden vochtig, maar al snel verschijnt er die zo kenmerkende ondeugende lach op zijn gezicht en gaat zijn duim omhoog. Hij geniet van alle aandacht, dat is duidelijk zichtbaar. Veel kan de gevierde clown door zijn ziekte niet meer zeggen, maar zijn vrouw Coby probeert hem het nodige nog in te fluisteren en daar geniet hij zichtbaar van.

Defil?

Een draaiorgel met louter Bassie en Adriaan liedjes verhoogt de feestvreugde voor zijn deur op de Westhavenkade en een defilé van auto’s met afbeeldingen van Bassie en Adriaan en natuurlijk de wereldberoemde caravan, waarmee de fans nog op de foto kunnen, trekt langzaam naar de Oude Markt en het Veerplein, waar de fans nog op de foto kunnen. Voor Bassie is het dan genoeg en in zijn rolstoel met zijn vrouw Coby aan zijn zijde vertrekken ze naar huis. Ondanks dat Bassie en Adriaan sinds 2003 niet meer hebben opgetreden zijn zij nog mateloos populair bij jong en oud. Zij zijn het visitekaartje van Vlaardingen en de fans kunnen voor een terugblik op hun carrière terecht in het museum Vlaardingen, waar de tentoonstelling over Bassie en Adriaan te bezoeken is. Bassie zorgde er weer voor dat de haringstad even opfleurde.