Heemtuin gered door lokaal particulier initiatief

Algemeen
Nelleke van der Luit(links) en Dita van Wieren bij de jonge Lijsterbes, die even eerder door wethouder Bart de Leede en John Massaar van het Fonds Schiedam/Vlaardingen is gepland, als bevestiging voor een verder voortbestaan van dit groene paradijsje in de Westwijk.
Nelleke van der Luit(links) en Dita van Wieren bij de jonge Lijsterbes, die even eerder door wethouder Bart de Leede en John Massaar van het Fonds Schiedam/Vlaardingen is gepland, als bevestiging voor een verder voortbestaan van dit groene paradijsje in de Westwijk. (Foto: Peter Spek)

Het leek wel of de vogels in de Heemtuin afgelopen vrijdagmorgen ook een klein feestje vierden. Luid kwetterend lieten zij hun aanwezigheid duidelijk horen toen wethouder Bart de Leede en John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam/Vlaardingen, naar dit in de Westwijk gelegen groene paradijsje kwamen om officieel aan te kondigen dat, dankzij veel protesten van de Vlaardingse burgers, de Heemtuin een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

DOOR PETER SPEK

Een bezuinigingsronde van zeven miljoen euro leverde vorig jaar een door de politiek opgesteld lijstje op met mogelijke objecten waarop bezuinigd kon worden. Ook de Heemtuin stond op dat lijstje. “Toen ik dat hoorde was ik woedend”, zegt Nelleke van de Luit, van de stichting Vlaardings boombeheer, die samen met Klavertje Vier en de Koninklijke Nederlandse Natuur-historische Vereniging in verzet ging. “Dit is zo’n mooi stukje groen in een toch kwetsbare wijk, dat dit niet mag verdwijnen. De Heemtuin heeft al vijftig jaar haar bestaansrecht bewezen, dat kan je niet zomaar met een pennenstreek laten verdwijnen”, zegt de altijd voor het Vlaardings groen strijdbare Nelleke van der Luit. De Vlaardingse stelde een petitie op die uiteindelijk door bijna vijftienhonderd mensen werd getekend. “En ik wilde aantonen bij de Vlaardingse politici, dat juist deze Heemtuin een uniek stukje groen is en daarvoor klopte ik aan bij de studenten van de universiteit van Wageningen, die een lijvig rapport opstelde met vooral de aanbeveling deze Heemtuin niet te sluiten.” Maar het gevaar van sluiting was daarmee nog niet geweken. Juist GroenLinks wethouder Bart de Leede zat behoorlijk in zijn maag met die opgelegde bezuinigingsronde. “Goede raad was duur,” zegt Bart de Leede.  ”En daarom vroeg ik in een algemene oproep aan instellingen of bedrijven of er financiële ruimte bestond om de Heemtuin over te nemen.” De reacties waren divers, waaronder ook een reactie van John Massaar van het Fonds Schiedam/Vlaardingen. 

Voor ons een heel nieuwe discipline door ook te investeren in groen

“Wij stellen in de meeste gevallen geld beschikbaar om plannen van burgers, clubs en stichtingen te ondersteunen in het verwezenlijken van hun plannen, maar dit vond ik eigenlijk toch zo’n uniek stukje Vlaardingen, dat dit niet mocht verdwijnen”, zegt John Massaar. Hij pakte de handschoen op en kocht voor een symbolisch bedrag van één euro de Heemtuin, maar wel met de verplichting ook voor de verdere exploitatie te zorgen. “Voor ons een heel nieuwe discipline, door nu niet alleen geld te geven, maar ook te investeren in groen, maar dat past wel bij onze duurzaamheidsplannen,” was de uitleg van John Massaar. 

Blije gezichten

Daarom alleen maar blije gezichten bij de officiële overdracht van de Heemtuin van de gemeente naar het Fonds Schiedam/Vlaardingen. Tom Tobé, al vijftien jaar werkzaam in de Heemtuin, spreekt van een historisch moment. “Dit is zo’n uniek stukje groen midden in een woonwijk, dat niet mag verdwijnen. Jong en oud geniet hier op zijn of haar manier van de natuur.” Maar met de overdracht rust er nu ook een zware taak op de schouders van de vrijwilligers om ervoor te zorgen, dat de Heemtuin nog meer dan voorheen zijn bestaansrecht aantoont. “Dat gaan wij doen met het organiseren van heel veel activiteiten, voor de jeugd maar ook voor volwassenen en dat moet je denken aan rondleidingen en educatieve programma’s”, zegt Nelleke van der Luit, als Bart de Leede en John Massaar een jonge Lijsterbes planten in de Heemtuin, als bevestiging dat dit paradijsje een mooie toekomst tegemoet gaat.