De Vlaardingse Smarties houden benefietconcert voor Stichting ALS

Algemeen
De Smarties gaan aan boord. Ellen Hillegers staat met rode polo naast het zwaard. (Foto: De Vlaardingse Smarties)
De Smarties gaan aan boord. Ellen Hillegers staat met rode polo naast het zwaard. (Foto: De Vlaardingse Smarties) (Foto: )

Ellen Hillegers uit Schiedam verloor haar man Gerard aan de spierziekte ALS. Dat was twee jaar geleden. Het koor waarin ze zong was aangeslagen en wilde een benefietconcert organiseren. Vanwege de coronacrisis kan dat nu eindelijk plaatsvinden.

Door Kor Kegel

Het benefietconcert vindt zondag 24 april plaats in partycentrum ’t Prikkewater aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen. Het koor is het smartlappenkoor De Vlaardingse Smarties. Het wordt die middag vanaf 13.00 uur bijgestaan door party-sensation The Buzz en coverband De Sluys. De show wordt aan elkaar gepraat door de nachtburgemeester van Vlaardingen, Leonardus IJdo. Er zijn ook een loterij en een rommelmarkt en de Vlaardingse circusschool Hannes & Co. komt het publiek interesseren voor de vreemdste capriolen.

Onder de indruk

“Het kan er dan toch nog van komen,” zegt Ellen Hillegers. De Schiedamse is onder de indruk dat het benefietconcert zo veel méér kon worden dan alleen een optreden van De Vlaardingse Smarties. Dat was wel de eerste gedachte, toen de koorleden vernamen van het overlijden van haar man Gerard op zondag 15 maart 2020. Maar omdat direct daarna de coronacrisis toesloeg en er niet meer gezamenlijk gezongen kon worden, ontstond wel tijd en ruimte om een serieus programma neer te zetten.

De Vlaardingse Smarties bestaat uit zeventig mannen en vrouwen. Het koor treedt lang niet altijd voltallig op. Bijvoorbeeld in verpleeghuizen treedt het koor in kleinere samenstelling op, eenvoudig omdat er al gauw een ruimteprobleem zou zijn. Het koor is opgericht door Anneke de Vaal op woensdag 16 maart 2005. Ze wilde graag in een koor zingen, maar elk koor waarmee ze contact zocht had een wachttijd van vele weken tot zelfs maanden. Anneke de Vaal had daar geen geduld voor. “Dan richt ik toch zelf een koor op,” zei ze tegen vriendinnen. Het resultaat was een gemengd koor van zeventig zingende zonnetjes, die instrumentaal begeleid worden door een drummer, een gitarist, een toetseniste en een accordeonist.

“Tegenwoordig zingen wij niet alleen smartlappen, maar is ons repertoire uitgebreid,” vertelt Ellen Hillegers. “Wij zingen Nederlandse meezingliedjes. Dat kan uiteenlopen van Eddy Christiani tot Imca Marina en van Klubb3 tot Jan Smit. De kracht van ons koor is dat iedereen voor elkaar klaar staat als het nodig is. Bij ziekte worden kaartjes gestuurd en ook met jubilea binnen het koor zijn wij één team. Dat blijkt wel toen ik vertelde over de ziekte van mijn man.”

Uitvallende spierfuncties

ALS is een vreselijke ziekte, weet Ellen Hillegers uit eigen ervaring. Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke ziekte. Na de eerste symptomen hebben de patiënten een gemiddelde levensverwachting van drie tot vijf jaar. Gedurende die tijd vallen steeds meer spierfuncties uit. Het is slopend. De oorzaak van ALS is nog niet bekend en er bestaan nog geen medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. “Daarom is financiële inzet van buitenaf héél belangrijk,” zegt Ellen Hillegers.

Stichting ALS Nederland zet zich in voor het vinden van de oorzaak en voor medicatie. Het intensieve wetenschappelijke onderzoek is duur. Daarom organiseert Stichting ALS Nederland jaarlijks het sportieve evenement Tour du ALS om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS.
De stichting heeft deze fietstocht voor dat doel in het leven geroepen en haakt daarmee uiteraard aan op de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk. De tiende editie van de Tour du ALS vindt plaats op donderdag 9 juni. Honderden mensen zullen de berg fietsend, rennend en wandelend beklimmen, onder wie vrienden van Ellen, namelijk Bram, Arjan en Ard.

Met het benefietconcert in ’t Prikkewater hopen de Smarties een zo groot mogelijke donatie te doen aan de totaalopbrengst van Tour du ALS.