VFC/za was niet te stoppen

Algemeen
Gewoonlijk heeft trainer Bas van Loenen de touwtjes strak in handen. Daar hadden zijn manschappen na de kampioenswedstrijd lak aan en lieten hem echt naar de zevende hemel zweven. (foto: UWM/gsv)
Gewoonlijk heeft trainer Bas van Loenen de touwtjes strak in handen. Daar hadden zijn manschappen na de kampioenswedstrijd lak aan en lieten hem echt naar de zevende hemel zweven. (foto: UWM/gsv)

Over een snelle opmars gesproken. VFC, dat in 2017 met één zaterdagelftal startte en al in het tweede seizoen kampioen en derdeklasser werd, maakt dat waar. Weer drie jaar later stond de Sportlaan namelijk opnieuw in vuur en vlam. Een eenvoudige zege was nodig om de tweede titel en debuut in de tweede klasse veilig te stellen. Rijnmond/Hoogvliet werd het lijdend voorwerp: 5-0.

Door GERARD S. VERVER

“We zijn destijds gestart met de doelstelling om binnen vijf jaar tweedeklasser te worden”, stelt trainer Bas van Loenen, die in 2017 alleen aan de weg omhoog begon en nu met Najim Nasri de lijnen uitzet. “Dat is dus aardig gelukt.” Dat doet hij met wat hij een hecht collectief noemt. “Met jongens, die al jaren met elkaar bij VFC spelen en, dat staat buiten kijf, heel veel kwaliteit hebben.” Maar ook met spelers, die ooit als jeugdspeler aan de Sportlaan begonnen, terug kwamen en, is zijn analyse, “het team net het zetje geven om te doen wat we vandaag gedaan hebben.” Hij noemt met name Max Verkade, Nordin van Mil én Daan Smith. Waarbij de laatste achterin, dankzij zijn spelinzicht en de routine die hij opdeed in de hoofdmacht van divisieclub Excelsior M, binnen de lijnen als hulpkracht van het trainersduo fungeert. “Die is zo belangrijk. In eerdere competities gaven we nogal eens onnodig punten weg. Hij zet iedereen neer. Met hem erbij staat het als een huis.” Gevolgd door de niet onder stoelen of banken gestoken hoop, dat hij blijft. Want de kans bestaat, dat hij naar Maassluis terugkeert. “We gaan vanavond tijdens het feestje nog even op hem inpraten“. De aanhang nam daar al een voorschot op en zong luidkeels “Daantje, Daantje heeft verlengd”.

‘Excelsior M of VFC’

Zover is het echter dus nog niet. Smith wisselde vorig jaar van club, omdat hij door een job bij Feyenoord, waar hij coördinator onderbouw werd, onvoldoende tijd kon vrijmaken voor Excelsior M. Hij is inmiddels echter niet meer actief op Varkenoord en op zoek naar een nieuwe baan. “Zolang die er nog niet is, is het moeilijk te bepalen of ik in Maassluis weer voluit voor een plaats in het eerste kan gaan.” Tegelijk maakt hij duidelijk, dat het Excelsior M of VFC wordt. “Ik ga niet voor een overstap naar een andere divisieclub of hoofdklasser. Als de verplichtingen bij Excelsior, zoals trainingstijden, niet passen bij een nieuwe baan blijf ik hier.” Hij verwacht dat daarover in de komende weken meer duidelijk wordt. “Dat is voor later. Nu eerst nog even een feestje vieren.” En weg was ‘íe en ging op in de feestvierende meute.