Column: Topstart

Algemeen
Bart van der Linden
Bart van der Linden (Foto: )

Bart van der Linden

Een theater- of bioscoopbezoek, ze waren bij mij en denk met mij velen, de afgelopen twee jaar op één hand te tellen. Nou vooruit, nog geeneens op een pink. Niet dat ik voorheen elke week een theatervoorstelling of film bezocht, maar het gevoel dat ik lang niet was geweest, zat er wel. Bij de bios was het sterker dan het theater, omdat ik daar wat minder frequent heen ga. Als die-hard filmfan miste ik dat grote witte doek. De actie, de avonturen, de muziek, de plotwendingen. Voor corona ging ik vaak naar de film, maar toen het hele circus losbarstte van binnen blijven, lockdowns en avondklok, was het gedaan met de bezoekjes. Geen theater, geen bioscoop. Gelukkig was er nog de thuisbioscoop, dat dan weer wel. En nee, geen beamer en superspeakers, maar gewoon via de ‘ouderwetse’ tv.
We hebben het normale leven hervat en alles stroomt weer vol. De pubs, de festivals, de binnenstad en ook de theaters en bioscopen. Nadat ik vorig jaar november al naar het Nieuwe Luxor was geweest (1,5 meter, denk erom!), ging ik begin mei naar de musical Titanic in Theater aan de Schie. En ja, het was weer goed vol. Geen afstand meer, geen mondkapjes, geen QR. Als vanouds. Eindelijk. Corona voelde als lichtjaren weg. Alles voelde weer vertrouwd. Alsof we nooit twee jaar lang in de ellende hadden gezeten.
Inmiddels heb ik voor het nieuwe theaterseizoen de eerste kaarten besteld. Toen de Stadsgehoorzaal haar programma online zette, was het direct checken wie er kwamen. Het stelde niet teleur. Inmiddels zijn de kaarten voor Youp, Guido en Yentl en De Boer al binnen. Meteen in één keer maar drie voorstellingen besteld, waarom niet? Moet kunnen toch? En ik ben gelukkig niet de enige, zo blijkt. Veel mensen hebben kaarten gekocht, waardoor de Stads een topstart beleefde, zo viel te lezen op de lokale media: ‘Een week na de start van de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen ‘22/23, kan de Stadsgehoorzaal een opvallend positieve tussentijdse balans opmaken. Met ruim 5.000 verkochte kaarten op de teller, waarbij het record van topjaar 2019 is verbroken, kan gesproken worden van een vliegende start van het nieuwe theaterseizoen!’
En geef het publiek eens ongelijk? De virusmoeheid heeft, als ware het een storm, ons land inmiddels verlaten. We hebben ook wel wat in te halen met z’n allen. En de bioscoop? Ja, die heb ik ook alweer een paar keer van binnen gezien. Tot slot nog even kort over Koningsdag in onze stad. Veel publiek, veel muziek, veel eten en drinken. De klimpaal, de scouting, de kleedjes. Én de Stadsparade die het nieuwe theaterprogramma luidkeels aankondigde. Toen ik eerder de Wannebiezz zag zingen en later de koren, bedacht ik me: ja, aan tradities moet je ook niet willen sleutelen.