Coert de Heer (links) overhandigt tijdens het schippersdiner aan Olaf Hanno van de Waterpoort een helmstok om het roer van de Theodora te verfraaien.
Coert de Heer (links) overhandigt tijdens het schippersdiner aan Olaf Hanno van de Waterpoort een helmstok om het roer van de Theodora te verfraaien. (Foto: Peter Spek)

Vlaardingse ondernemers pakken hun verantwoordelijkheid en bieden ouderen een fijne vaarmiddag aan

Algemeen

Vlaardingse ondernemers brachten bij een veiling tijdens een schippersdiner in de Watertoren, georganiseerd door Olaf Hanno en Feike Cats, twee schippers van de Stichting Waterpoort, bijna 15 duizend euro op voor de aanschaf van een nieuwe elektrische tender, bestemd om bewoners van diverse verzorgingstehuizen in Vlaardingen, een onvergetelijke vaarmiddag te bezorgen.

DOOR PETER SPEK

De tender wordt uitgerust met speciale fauteuils, waardoor het zitcomfort en de steun in de rug een stuk comfortabeler wordt voor de ouderen en mensen met een beperking. “Wij als Vlaardingse ondernemers pakken op deze manier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en zetten ons in om deze kwetsbare ouderen een lach op hun gezicht te brengen”, zegt Olaf Hanno. Nog niet zo lang geleden werd aan de kade van de Waterpoort, gelegen aan de Vlaardinger Vaart, ter hoogte van het sportcentrum Polderpoort aan de Watersportweg, ook met medewerking van diverse sponsors, een tillift in gebruik genomen. “Dat was al een grote verbetering om de ouderen en mensen met een beperking in onze vier elektrische sloepen te krijgen, maar het zitcomfort was daarin niet optimaal. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een nieuwe sloep met meer zitcomfort en dat is gelukt”, zegt Olaf Hanno met trots in zijn stem. “Al geruime tijd bieden wij de mogelijkheid om bewoners van enkele verzorgingstehuizen in Vlaardingen een vaarmiddagje aan te bieden.”

Pronkstuk

“Wij doen dat via het project met zorg in beweging en bieden niet alleen een vaartochtje aan maar ook onder begeleiding fietsen op speciaal aangepaste drie- of vierwielers en de reacties van de deelnemers zijn altijd zeer warm.” Waterpoort, gelegen aan de Vlaardinger Vaart met als pronkstuk het vrachtschip Theodora, dat als informatiecentrum dienst doet, kent een rijke geschiedenis. Het schippersdiner was ook een beetje een reünie van de mensen die aan de basis hebben gestaan van de Waterpoort.

Coert de Heer is zo’n initiatiefnemer van het eerste uur en wist nog te vertellen, dat het oorspronkelijk plan was om een haven aan te leggen voor plezierboten tegenover de Polderpoort. “Dat ambitieuze plan, dat in mijn ogen Vlaardingen als watersportstad op de kaart had kunnen zetten, verdween helaas in de prullenbak, maar wat er uiteindelijk van overgebleven is, een aanlegsteiger met vier elektrische sloepen, het historische vrachtschip Theodora en natuurlijk een leger van enthousiaste vrijwilligers, is een pronkstuk voor Vlaardingen”, aldus Coert de Heer, die natuurlijk niet om het feit heen kon om nog even te memoreren, hoe het vrachtschip Theodora in Vlaardingen is gekomen

Zwaargewichten

“Dat blijft altijd een prachtig verhaal. Na vier dagen varen door Nederland, had het vrachtschip extra gewicht nodig om door de Driesluizen bij het Buizengat en onder de twee bruggen van de Vlaardinger Vaart heen te kunnen varen. Wat was de oplossing. Een oproep te doen aan zwaarwichtige Vlaardinger om het laatste stukje mee te varen en zo de Theodora ongeschonden op haar ligplaats te krijgen. Honderdvijftig Vlaardingers gaven gehoor aan die oproep en dat was toch wel een geweldige en unieke ervaring,“ blikt Coert de Heer nog altijd met plezier terug op die onderneming. De ex-Vlaardinger kwam niet met lege handen naar de Watertoren. “Ik heb een helmstok gevonden om het roer van de Theodora te verfraaien. Het komt van een andere Hagenaar, wat de Theodora ook is.” Ondanks het feit, dat de Stichting Waterpoort zonder subsidie werkt, is men daarom afhankelijk van sponsors. “Voor de elektrische tender is een bedrag nodig van 40 duizend euro. Inmiddels is iets meer dan helft van dit bedrag door diverse fondsen en sponsors toegezegd, daarom ben ik blij dat via de veiling van vorige week, bijna het gehele bedrag binnen is. Dit laat de betrokkenheid zien van de Vlaardingse ondernemers aan dit project,” besluit Olaf Hanno.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Echt het laatste ‘onder de brug-feestje?’ Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
‘Ook sport lijdt onder hoge energieprijs’ Algemeen gisteren
Afbeelding
Op 8 oktober golfen voor Kika Algemeen 27 sep, 07:23
Afbeelding
The Kik neemt je mee in Songfestivalnummers! Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Deltasport wil bovenin meedraaien Algemeen 26 sep, 14:23
Afbeelding
Leren tekenen en schilderen Algemeen 26 sep, 13:13
Afbeelding
Treinverkeer stil na aanrijding - Kandelaarweg Schiedam Algemeen 26 sep, 12:41
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Vlaardingen Algemeen 26 sep, 12:34
Afbeelding
Nachtwerkzaamheden: Vernieuwen vangrail Algemeen 26 sep, 10:41
Afbeelding
Dames ZVVS 2e bij de regionale estafette kampioenschap Algemeen 26 sep, 10:09
Afbeelding
‘Dit is echt een heel goede lichting’ Algemeen 26 sep, 08:48
Afbeelding
Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. steunt burgerinitiatieven Algemeen 24 sep, 12:34
Afbeelding
Gezamenlijke inspiratiebijeenkomst Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Jeugdeducatiefonds Algemeen 23 sep, 14:23
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief