‘Heeft u al een goed idee voor VlaarDoen?’

Algemeen
Vlaardingen viert volgend jaar 750 jaar stadsrechten.
Vlaardingen viert volgend jaar 750 jaar stadsrechten. (Foto: PR)

In 2023 wordt de 750ste verjaardag van Vlaardingen gevierd en alle Vlaardingers kunnen meedoen. De Stichting Vlaardingen 750 heeft een programma in de maak, met ruimte voor zo’n 150 stadsinitiatieven.

“Graaf Floris de Vijfde verleende op 14 mei 1273 stadsrechten aan de Vlaardingers en daarom belichten we volgend jaar ons verleden, plukken we de dag én steken we extra energie in de toekomst van de stad en de inwoners”, aldus Wibo Broek, projectleider van 750 jaar Vlaardingen.
Het motto van het jubileumjaar is: Vlaardingen Doen. Ofwel: Samen Dingen Bedenken, Mooie Dingen Maken, Toffe Dingen Beleven, Lekkere Dingen Proeven… en meer. De Stichting Vlaardingen 750 wil zo’n 150 Vlaardingen-Doen-Plannen in het jubileumprogramma opnemen. Verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen aansluiten bij de grote evenementen of een eigen activiteit organiseren met hun club, vereniging, wijk of straat.

Win-win

Plannen die de samenwerking tussen Vlaardingers bevorderen en die een duurzaam, inclusief en divers karakter hebben, hebben een streepje voor. “Zo maken we de stad sterker en doen veel verschillende mensen mee. Ook het bedrijfsleven wordt aangemoedigd om bij te dragen aan de viering.”

Zo maken we de stad sterker en doen veel verschillende mensen mee

Genieten

Burgemeester Bert Wijbenga is voorzitter van het comité van aanbeveling van Vlaardingen 750: “Dit stadsjubileum komt op het juiste moment. Het biedt de horeca, kunst, cultuur, ondernemers en het verenigingsleven een mooie kans om op te bloeien na de coronatijd. Ik hoop dat er volop mooie verbindingen tot stand komen tussen Vlaardingers. En natuurlijk kijk ik ernaar uit dat we allemaal van het jubileumjaar gaan genieten.”

Van feestweek tot stadscamping

De Stichting Vlaardingen 750 werkt aan een basisprogramma, dat grotendeels gevuld kan worden met initiatieven uit de stad. Zo is er van 14 tot 20 mei een feestweek in de binnenstad: Vlaardingen Viert! In de zomer van 2023 is er een stadscamping gepland in het gloednieuwe Krabbepark: ExpoCamp Vlaardingen.
Hier kunnen bezoekers onder andere outdoor activiteiten doen, de natuur beleven en op vakantie in eigen stad. Verder is het de bedoeling om in heel 2023 (openlucht)theater, concerten en beeldende kunst te organiseren op allerlei locaties in de stad. Ook het basis- en voortgezet onderwijs viert Vlaardingen 750 mee met meerdere projectdagen.

Het maximale eruit halen

Frank Tomeï, een van de projectleiders van Stichting Vlaardingen 750, licht toe: “We scheppen met het basisprogramma de voorwaarden. Als allerlei voorzieningen aanwezig zijn, zoals podia, stroom, veiligheidsmaatregelen en toiletten, scheelt dat enorm voor de organisatie van stadsinitiatieven die aansluiten. Zo halen we samen ook het maximale uit het beschikbare budget.”

Hoe plannen indienen?

U kunt plannen indienen in drie termijnen: vanaf 1 juli tot 1 september 2022, vanaf 1 september tot 1 november 2022 en vanaf 1 januari tot 1 april 2023. Tomeï: “Iemand met een idee dat veel voorbereiding vraagt, weet door een vroege aanvraag snel of het idee gehonoreerd wordt met financiële en andere steun vanuit de Stichting Vlaardingen 750. Wie later op een goed idee komt of meer tijd nodig heeft voor een projectaanvraag, kan later aankloppen. We zijn heel benieuwd naar alle aanvragen!” Stichting Vlaardingen 750 organiseert het jubileumjaar. De gemeente stelt financiën en andere steun beschikbaar om het mogelijk te maken. Ook het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken subsidieert het jubileumjaar. Voor de initiatieven uit de stad is 750.000 euro beschikbaar. Interesse? Kijk op www.vlaardingen750.nl voor meer informatie.