Tentoonstelling Vlaardingse Nieuwe in Museum Vlaardingen biedt lokale kunstenaars een podium

Algemeen
De vier Vlaardingse kunstenaars die in het Museum Vlaardingen met hun werk een podium krijgen met vlnr: Ilona Bruins, Salah Ahmed, Annemarie de Jong, Jorge Simelio.
De vier Vlaardingse kunstenaars die in het Museum Vlaardingen met hun werk een podium krijgen met vlnr: Ilona Bruins, Salah Ahmed, Annemarie de Jong, Jorge Simelio. (Foto: Peter Spek)

De coronacrisis heeft ook zijn weerslag gehad op de kunstenaars in Vlaardingen. Geen exposities, geen opdrachten en in veel gevallen ontbrak de inspiratie om bestaand werk af te maken en om aan nieuw werk te beginnen. Enkele kunstenaars hebben zelfs helemaal het bijltje erbij neergegooid en hebben de kunstwereld vaarwel gezegd en gaven hun leven een nieuwe richting. Toch glooit er weer hoop voor de lokale kunstenaars met het project Vlaardingse Nieuwe.

Door Peter Spek

“Kunstenaar zijn is toch al een eenzaam beroep en als je dan nog geconfronteerd wordt met het coronavirus en enkele lockdowns, zonder exposities en opdrachten, dan wordt het wel een heel sombere toestand”, zegt Cees Eykelenboom, die samen met Hans Rikken zich het lot van deze kunstenaars heeft aangetrokken. “Een prachtig project was natuurlijk Rijnmondiaal, een overzicht van het werk van kunstenaars uit deze regio, maar kon door de coronacrisis niet die aandacht krijgen die het verdiende”, aldus Cees Eykelenboom. Om een nieuwe start te maken, werd er onlangs een Meet & Greet georganiseerd voor Vlaardingse beeldend kunstenaars. “Een van de doelstellingen daarvan was het verkrijgen van een overzicht van de in Vlaardingen nog actief werkende kunstenaars. Uit ervaring blijkt dat er veel kunstenaars actief zijn, maar niet op de hoogte zijn van elkaars bestaan en activiteiten. Dat werd nog versterkt door de coronacrisis.”

Profileren

Uit die bijeenkomst kwam duidelijk naar voren dat het kunstenaarsveld zich sterker wil gaan profileren en naar buiten wil treden. “Er is een sterke behoefte aan meer aandacht voor beeldende kunst die in Vlaardingen geproduceerd wordt. Ik ben blij dat Museum Vlaardingen heeft aangegeven een actieve rol te willen spelen in het stimuleren van kunst in Vlaardingen, waarbij de diversiteit in de Vlaardingse samenleving ook hier zichtbaar wordt”, zegt Cees Eykelenboom. “Naast aandacht voor individuele kunstenaars en de tweejaarlijkse tentoonstelling Rijnmondiaal, waarin de Vlaardingse kunstenaars worden gepresenteerd in relatie tot kunstenaars uit de regio, is nu het idee ontstaan om deze zomer een bescheiden tentoonstelling te organiseren, waarin de aandacht gevestigd wordt op nieuwe, in Vlaardingen werkende, kunstenaars.” Cees Eykelenboon en Hans Rikken zijn blij dat het Museum Vlaardingen een podium biedt voor deze kunstenaars. “In Vlaardingen is nog steeds geen permanente tentoonstellingsruimte voor beeldende kunst. Een duidelijk gemis”, zegt Cees Eykelenboom.

Achtergebleven

“In de nieuwe nota kunst en cultuur van de gemeente Vlaardingen wordt gewaag gemaakt van het feit, dat de ontwikkeling in de beeldende kunst in onze stad fors is achtergebleven. Een erkenning die vraagt om actie.” Daarom krijgen Annemarie de Jong, Jorge Simelio, Ilona Bruins en Salah Mohamed Ahmed de kans om via de tentoonstelling Vlaardingse Nieuwe hun werk aan het publiek te tonen in het Museum Vlaardingen. “De dynamiek en de vitaliteit van een stad vinden onder anderen hun weerslag in de vorm van de kunst die wordt geproduceerd. Kunst is de bron van innovatie.” De vier Vlaardingse kunstenaars zijn nog niet zo bekend, maar hopen met de tentoonstelling van hun werk een podium te krijgen. En uit de keuze van deze vier kunstenaars spreekt een grote veelzijdigheid uit. “Annemarie de Jong werd in de zomer van 2017 verliefd op Zweden en de zwerfstenen, die daar in de natuur liggen, Jorge Simelio is een Spaans-Argentijnse kunstenaar en architect en laat met zijn kunstwerken thema’s zien als familiegeschiedenis, oorlog en vluchtigheid in de samenleving. Het werk van Ilona Bruins laat zich het best omschrijven als abstract met allerlei textiele materialen en Salah Mohamed Ahmed werk is realistisch politiek getint met kleurrijke schilderijen”, geeft Cees Eykelenboom een overzicht.
De tentoonstelling wordt op 15 juli om 15.30 uur geopend in het Museum Vlaardingen en duurt tot 25 september.