Oud klasgenoten en docenten konden met elkaar op de foto tijdens de reünie op de St. Jozefmavo in Vlaardingen.
Oud klasgenoten en docenten konden met elkaar op de foto tijdens de reünie op de St. Jozefmavo in Vlaardingen. (Foto: Paul Meuldijk)

Honderd jaar St.-Jozefmavo: ‘De school vernieuwde altijd, ook wanneer dat zeer tegen de gewoonte was’

Algemeen

Aan de Willem de Zwijgerlaan 240 werd afgelopen week feest gevierd: de St.-Jozefmavo in Vlaardingen bestaat honderd jaar. (Oud-)medewerkers genoten van een personeelsfeest, huidige leerlingen hadden een dag vol spel, muziek en gezellig samenzijn en zaterdag was er een grote reünie.

door Nanda van Heteren

Feestorganisatieleider Jan van der Kolk blikt terug op een eeuw ‘Jozef’. “In 1922 is de Jozef gestart op de bovenverdieping van een schoolgebouw aan de Boslaan. In die honderd jaar heeft de organisatie veel vernieuwingen en stormen meegemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, de Duitsers hadden het schoolgebouw in beslag genomen. Ook recentere voorbeelden zijn te noemen, vanuit politiek Den Haag is de laatste decennia de druk toegenomen om te fuseren. Deze werd zelfs vertaald in het financieel straffen door per jaar zo’n duizend euro per leerling(e) minder subsidie te geven.

Eigenwijs

Dit voortgezet onderwijs, waar momenteel 743 leerlingen in mavo1 tot en met mavo4 hun opleiding volgen, is uniek doordat deze zelfstandig is. Zelfstandig blijven is onze wens. De sleutel tot ons succes is dat we een eigenwijze school zijn geweest waarbij nieuwe bestuurders op de schouders stonden van vorige generaties, goede gewoonten overnamen en met een open blik vernieuwingen in onderwijsland omarmden. In de praktijk betekent dit dat de Jozef altijd vernieuwde. Van aan de Boslaan jongens en meisjes in één klas zetten (waar dat zeer tegen de gewoonte was) en van talentgroepen die nu Cooking volgen en van volksdansen tot nu natuurwandeltochten om hun lesstof te beleven.

Zusterschool

De middelbare school heeft sinds de jaren negentig ook een zusterschool: de St.Joseph Girls Secondary School in Kakrigu, Rusinga Island, Lake Victoria in Kenia. Dit is een school speciaal voor meisjes, om hen een kans op onderwijs te bieden. Omdat het een meisjesschool is, krijgt de organisatie geen steun van de Keniaanse overheid. Eén van de bestuursleden had contact met pater Thielen die werkte in Kenia. Helaas is hij overleden, maar wij vinden het belangrijk om deze banden te houden en om deze leerlingen veilig naar school te kunnen laten gaan en hen te helpen bij hun verdere ontwikkeling. In de nieuwe opdracht van de minister om het vak burgerschap vorm te geven, blijven wij acties opzetten voor onze zusterschool. Zo hebben we regelmatig contact met de organisatie en houden leerlingen eens per jaar een Jozefdag waar zij zichzelf kunnen laten sponsoren. Dat bedrag gaat dan naar een nieuw vooraf bekend project in Kenia. Om ons jubileum te vieren, zijn we met alle medewerkers en hun aanhang een avond op salonboot De Majesteit in Rotterdam geweest. We voeren naar Vlaardingen en terug en hebben genoten van een heerlijk buffet en dansmuziek. Met achthonderd leerlingen en personeelsleden hebben we een sportieve dag beleefd in Soelen, in de avond was er een foodtruckfestival en een disco. Ook zijn er ruim 1.200 mensen op onze reünie geweest afgelopen zaterdag. Buiten stond een complete batterij met lekkere hapjes van de huiscateraar Van Der Ree klaar. Een speciale afdeling vormde de fotograaf, Ronald van der Bie, waar de Jozefijnen op de foto gingen. Zie jubileum.sjm.nl voor het resultaat.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Soap over gevaarlijke op- en afritten in Park Hooglede Algemeen 7 dec, 07:31
Afbeelding
Koop jij ook een lichtje voor de kinderen in het Sophia? Partnerbijdrage 6 dec, 16:37
Afbeelding
Column van Peter Spek deze week: Vuurwerkangst Algemeen 6 dec, 16:00
Afbeelding
IJsclub geeft les op Winterterras Algemeen 6 dec, 07:23
Afbeelding
Twist swingend naar ruime winst Sport 5 dec, 14:23
Afbeelding
100 Jaar Lubrecht Transport Sport 5 dec, 14:16
Afbeelding
Sport in het kort Sport 5 dec, 12:34
Afbeelding
‘Ploeg om rekening mee te houden’ Sport 5 dec, 10:32
Afbeelding
5 december NL-Alert testbericht Algemeen 5 dec, 08:01
Afbeelding
Foto van de week: aan welke kant? Algemeen 3 dec, 12:28
Afbeelding
Kerstmarkt bewonersgroep West op zijn Best Algemeen 2 dec, 12:34
Afbeelding
A20 blijft open, alleen afsluitingen van op- en afritten richting Rotterdam Algemeen 2 dec, 11:21
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 2 dec, 08:23
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief