Lokale historie fraai samengevat in jaarboek

Algemeen
Ted Hartman voor de muurschildering op de hoek Westhavenkade/Parallelweg, die het komende feest in Vlaardingen symboliseert en ruim wordt beschreven in het Historisch Jaarboek.
Ted Hartman voor de muurschildering op de hoek Westhavenkade/Parallelweg, die het komende feest in Vlaardingen symboliseert en ruim wordt beschreven in het Historisch Jaarboek. (Foto: Peter Spek)

Reikhalzend wordt elk jaar weer uitgekeken naar de uitgave van het Historisch jaarboek, een lijvig boekwerk dat de geschiedenis van Vlaardingen beschrijft, maar ook met foto’s rijkelijk in beeld wordt gebracht. Naast de kronieken over de jaren 1971 en 2021, samengesteld door John Dieticher en Truus Eling, met bijna van dag tot dag de gebeurtenissen die zich in de haringstad in die perioden hebben afgespeeld, ook artikelen over de Beneluxtunnel en over de stad Vlaardingen en de Ambachtsheren rond 1273.

Door Peter Spek

Het eerste exemplaar van het historisch jaarboek wordt op maandag 12 december in Museum Vlaardingen aan burgemeester Bert Wijbenga overhandigd, maar Ted Hartman, voorzitter van de Historische Vereniging, bladert alvast voor onze lezers van Groot Vlaardingen door het jaarboek heen. “Het is prachtig om te zien, hoe de redactie er dit jaar weer in is geslaagd een mooi boek samen te stellen”, begint Hartman zijn verhaal. “Niet verwonderlijk, dat het accent in een aantal artikelen ligt op de viering, volgend jaar, van 750 stadsrechten van Vlaardingen.

Ambachtsheren

Jeroen ter Brugge laat zijn licht schijnen op de stad Vlaardingen en de Ambachtsheren rond 1273. Er is over die periode erg weinig bekend of nooit geschreven. Het waren overigens wel redelijk beperkte stadsrechten die Vlaardingen in die tijd kreeg, is uit de stukken op te maken. Verder kende de stad Vlaardingen geen ommuring of vervulde het een economische spilfunctie in de regio, maar het bezat wel een eigen stadsbestuur en een zelfstandige lage rechtspraak met eigen regels”, aldus Ted Hartman. Een ander zeer lezenswaardig artikel is de geschiedenis van het ontstaan van de Beneluxtunnel, geschreven door Toby Witte.

Blankenburgverbinding

“Vooral de ambitie van burgemeester Jan Heusdens wordt uitgebreid beschreven in dit artikel, maar ook de latere ontwikkeling van bijvoorbeeld de aanleg van de rijkswegen en tunnels met onder andere de Blankenburgverbinding.” Verder schrijft Hjalmar Teunissen over de oudste strafzaken van Vlaardingen tussen 1593 en 1611. “Een opmerkelijke passage uit die tijd is nog, dat een stadgenoot, veroordeeld tot de galg, in de politiecel overleed voordat het vonnis werd uitgevoerd, maar volgens de geldende regels, toch nog werd opgehangen. De Galgkade herinnert nog aan die tijd.”

Gerard van der Wateringhe schrijft over Het Ambacht en de Ambachtsheren in de 13e eeuw. Maar Ted Hartman heeft ook oog voor het heden. “Er staan flinke bouwactiviteiten op het programma in onze stad. Ik noem het Museum Kwartier en de ontwikkeling in de Rivierzone. Prachtige plannen en ook noodzakelijk om aan het tekort aan woningen te voldoen, maar ik heb de eerste indruk, dat er weinig aandacht is voor het behoud van historische panden. Het verontrust mij, dat ik in de schetsplannen de Witte Villa op de Oosthavenkade daarin niet terug zag, maar wel een flatgebouw op die locatie en ook de Koningslantaarn op de hoek van de Parallelweg en Westhavenkade is helemaal verdwenen.”

Ted Hartman is de man er niet naar om meteen op de barricade te springen. “Nee, zeker niet. Ik wil eerst wel het naadje van de kous weten en in overleg gaan met de gemeente en de projectontwikkelaars, maar ik heb daar wel zorgen over. Ik heb de indruk dat op het stadhuis, door een groot aantal niet Vlaardingse ambtenaren en veel wisselingen, de ziel een beetje uit de stad is verdwenen. Het historisch besef ontbreekt en daar willen wij wel de vinger aan de pols houden en als een soort waakhond fungeren”, besluit Ted Hartman. De ruim negenhonderd leden van de Historische Vereniging ontvangen het Historisch Jaarboek in de loop van december en zijn natuurlijk van harte welkom bij de presentatie op 12 december om 15.45 uur in het Museum Vlaardingen.