Nieuwe workshop: Fotograferen als in 1851

Algemeen
Fotograaf Anne geportretteerd in zilver zoals men 170 jaar geleden fotografeerde.
Fotograaf Anne geportretteerd in zilver zoals men 170 jaar geleden fotografeerde. (Foto: Nico)

Grootbeeld camera’s, zwarte doek, zelf ontwikkelen in de donkere kamer, foto’s in zilver, oftewel: fotograferen zoals dat 170 jaar geleden gebeurde. Sinds januari dit jaar wordt er in Kade40 een nieuwe fotografie workshop gegeven: collodium fotografie of natte plaat fotografie.

Gebruikmakend van een techniek uit 1851 worden op aluminium- of glasplaten portretten of stillevens gemaakt. Het samenspel tussen chemie, licht en fotograaf resulteert in unieke beelden. Nico en Anne, twee fotografen en bekenden van elkaar uit Vlaardingen, raken in 2022 op het Zomerterras in gesprek over deze methode. Nico heeft in Frankrijk een fotograaf ontmoet die uitsluitend met deze methode werkt en Anne had al langer het idee om met die techniek aan de slag te gaan. Aan het einde van de avond is er een plan om dit samen op te pakken en zo gebeurt het.

Workshop

Na er zelf voor het eerst mee gewerkt te hebben blijkt het enthousiasme voor deze techniek zo groot, dat het idee ontstaat om meer geïnteresseerden kennis te laten maken met deze methode. In kleine groepjes van maximaal vier personen maken de cursisten gedurende één zaterdag kennis met het proces. Onder begeleiding worden de platen voorbereid, de foto’s gemaakt en ontwikkeld. Aan het einde van de dag krijgt iedereen zo enkele tijdloze (zelf)portretten mee.

De workshop is laagdrempelig en de cursisten hoeven zeker geen ervaren fotograaf te zijn. Interesse in fotografie en interesse in deze techniek is het voornaamste. Tot en met maart staat een aantal workshops gepland.

Voor meer informatie en boekingen zie: www.collodiumfotografie.nl

Fotograaf Nico afgebeeld middels collodium fotografie.