PowerVrouw Rajacenna zal live in museum 10 schilderijen met handen en voeten tegelijkertijd creëren

Cultuur
Rajacenna bij de tekening die ze maakte van Einstein, onderdeel van de tentoonstelling in het Vlaardings museum.
Rajacenna bij de tekening die ze maakte van Einstein, onderdeel van de tentoonstelling in het Vlaardings museum. (Foto: PR)

Wereldwijd bekend Quadridexter kunstenaar Rajacenna zal in de maand april live aan het werk te zien zijn in Museum Vlaardingen. Voor haar nieuwe kunstproject zal ze gelijktijdig met handen en voeten 10 verschillende schilderijen tot leven brengen.

De innovatieve artistieke prestatie wordt tevens met meerdere videocamera’s vastgelegd. Deze unieke kunstbeleving is onderdeel van de tentoonstelling ‘PowerVrouwen van Vlaardingen’ en de kunstenares is als één van de hedendaagse krachtige Vlaardingse vrouwen gekoppeld aan een bewonderenswaardige vrouw uit het Vlaardingse verleden. Het doel van de expositie is om Vlaardingse vrouwen uit de schaduw van de visserij-geschiedenis te halen en de prestaties en obstakels van vrouwen in een breder historisch perspectief te plaatsen, variërend van nettenboetsters tot wetenschappers.

Rajacenna’s onderzoek naar de hersenen, inclusief het schilderij dat ze met haar voeten maakte van Einstein, is tentoongesteld. Ze staat wereldwijd bekend om haar vermogen om met meerdere ledematen 8 realistische tekeningen en schilderijen ondersteboven te creëren.

Neurowetenschapper professor Onur Güntürkün, winnaar van de Leibniz-prijs in Duitsland, doet wetenschappelijk onderzoek naar haar hersenen en verklaart: “” Ook een EEG hersenscan toonde eerder aan dat haar rechter- en linkerhersenhelften drie keer meer verbonden zijn dan normaal. Gedurende de tentoonstellingsperiode is er mogelijkheid voor scholen om deel te nemen aan één van de workshops onder leiding van Rajacenna, in combinatie met een bezoek aan de expositie. Exacte dagen en tijden van haar live schildersessies kunnen gecheckt worden op haar website. De tentoonstellingsperiode is tot 24 juni 2024.

In april brengt Rajacenna haar eigen schetsboekenmerk uit en wordt bekend gemaakt door welk wereldberoemd icoon zij gevraagd is om mee samen te werken.