Uitreiking dubbel deel 61 uit de serie: van ’t Oft naar ’t Oofd

Cultuur
v.l.n.r. Roel DIjkstra, Hans Bakker, Jan Anderson en juwelier Chris van Roon.
v.l.n.r. Roel DIjkstra, Hans Bakker, Jan Anderson en juwelier Chris van Roon. (Foto: Paul Meuldijk)

Het is met grote vreugde dat het Streekmuseum Vlaardingen de uitgave van het dubbele deel 61 uit de serie van ’t Oft naat ‘t Oofd aankondigen, waarin twee boeiende onderwerpen worden belicht. Dit speciale boekje brengt een unieke samenwerking van twee schrijvers: Hans Bakker en Jan Anderson.

Aan de ene zijde van deze uitgave neemt auteur Hans Bakker de lezer mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de fotografie, aan de hand van de indrukwekkende collectie van Jan Anderson. Deze verzameling, die teruggaat tot de oorsprong van de fotografie in 1837 met Louis Daguaerre, strekt zich uit tot in het moderne digitale tijdperk. Met meer dan 100 objecten, waaronder camera’s, projectoren, en donkere kamer apparatuur, biedt deze collectie een uitgebreid overzicht van de evolutie van fotografie. Een selectie van honderd foto’s, waaronder werken van gerenommeerde fotografen zoals Dijkers, Niestadt en Muns, wordt in dit boekje beschreven.
Tijdens de presentatie van deze bijzondere uitgave reikte Hans Bakker het eerste exemplaar uit aan Roel Dijkstra, een bekende reclame-, publiciteits- en reportagefotograaf uit Vlaardingen, die al meer dan 40 jaar werkzaam is voor het Algemeen Dagblad.

Klederdracht

Aan de andere zijde van dit dubbele deel presenteert Jan Anderson het deel ‘Klederdracht van de Vlaardingse burgerij’, waarin hij de rijke traditie van klederdracht in Vlaardingen belicht. Met zeven verschillende drachten in Vlaardinger-Ambacht en een historisch perspectief tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw, biedt dit deel een waardevolle inkijk in de lokale cultuur.

Jan Anderson reikte dit deel uit aan Chris van Roon, een juwelier van de Hoogstraat, die vroeger het zilver en goud leverde aan meisjes die de Vlaardingse dracht droegen. Een deel van de klederdracht is momenteel te bewonderen in het Streekmuseum, dat dankzij de inspanningen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed professioneel wordt bewaard en tentoongesteld.

De foto’s in beide uitgaven zijn verzorgd door Hans Bakker. De samenstellers willen ook graag hun dank uitspreken aan Robert Kroon van Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen, voor zijn bijdrage.

Deze bijzondere publicatie is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jan Anderson & Rita Boon.
Het boekje, getiteld ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’ en ‘Klederdracht/ Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’, is verkrijgbaar voor € 3,50 bij Bruna en in het Streekmuseum Jan Anderson.

Boekje Van 't Oft naar 't Oofd over Klederdracht.