Nog kaarten voor de voorstelling Zelensky hier

Cultuur
President Zelensky staat centraal in de voorstelling Zelensky hier.
President Zelensky staat centraal in de voorstelling Zelensky hier. (Foto: PR)

Stel je eens voor dat cabaretier Arjen Lubach zich in een uitzending van ‘De Avondshow’ presenteert als de nieuwe toekomstige premier van Nederland. En dat hij dat dan ook daadwerkelijk wordt?

Dat de meerderheid van de Nederlanders vindt dat de ideeën die hij in zijn show naar voren brengt de oplossing zijn om de problemen in Nederland aan te pakken. En dat ze ook vinden dat hij daarvoor de aangewezen persoon is. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Een goede cabaretier is niet zomaar een goede politicus.
Toch is dat wat er gebeurd is in Oekraïne. Volodimir Zelensky was een bekende tv-komiek, die in TV-programma’s geregeld de politici van zijn land op de hak nam. Hij heeft zich in een van zijn shows gepresenteerd als de nieuwe president van zijn land. En toen hij zich verkiesbaar stelde bij de presidentsverkiezingen werd hij ook daadwerkelijk gekozen.
De teksten die hij schreef als cabaretier zaten heel goed in elkaar. Zo goed, dat hij de trucs die hij gebruikte om zijn publiek aan het lachen te maken en aan het denken te zetten, ook in zijn toespraken als president kon gebruiken. Hij weet als geen ander hoe je je boodschap moet overbrengen. Bovendien heeft hij voor een groot deel waargemaakt wat hij in de verkiezingen beloofde: de corruptie in zijn land aanpakken. Dat gebeurde voor de oorlog al. Dat maakte hem ongelofelijk populair. En nog steeds weet hij met zijn toespraken de bevolking van Oekraïne achter zich te krijgen en zijn bondgenoten te bewegen hem te helpen. Al wordt dat na twee jaar oorlog wel steeds moeilijker.
In de theatervoorstelling ‘Zelensky hier’ heeft cabaretier en collega van Zelensky Patrick Nederkoorn een groot deel van de toespraken van Zelenksy gebruikt om te laten zien wat de uitwerking van zijn teksten is op zijn publiek. Een komiek als president: er valt niet altijd wat te lachen, maar de overeenkomsten zijn frappant. Laat je verrassen op vrijdag 22 maart In de Harmonie (ingang Stadsgehoorzaal). Om 14.00 uur: Toegang voor deze speciale scholierenvoorstelling is gratis voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs uit klas 4 en hoger. Om 20.30 uur: Kaartjes voor deze voorstelling a € 15,00 te bestellen via: https://stadsgehoorzaal.nl/programma?q=Zelensky.