Cultuurhistorica Willy Attema laat Frans Hals echt tot leven komen

Cultuur
Het schilderij de Luitspeler van Frans Hals, geschilderd in 1623,
Het schilderij de Luitspeler van Frans Hals, geschilderd in 1623, (Foto: Willy Attema)

Het Rijksmuseum in Amsterdam richt dit jaar alle schijnwerpers op kunstschilder Frans Hals. Hij leefde van 1582 tot 1666 en behoort met Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer tot de drie belangrijkste kunstschilders uit het Nederlandse tijdperk van de Gouden Eeuw.

Door Peter Spek

Reden genoeg voor de Vlaardingse cultuurhistorica Willy Attema om eens dieper in het leven van Frans Hals te duiken en daar een lezing over te houden. “Frans Hals is afkomstig uit Antwerpen en vestigde zich met zijn gezin kort na 1585 in Haarlem, in de 17e eeuw een machtige, welvarende stad en het centrum van kunst en cultuur,” zegt Willy Attema. “Frans Hals werd daar, met portretten als specialisatie, een beroemd schilder. Frans Hals koos ervoor met een vol penseel lustig te schilderen en ook met een snelle vlotte penseelstreek zijn geportretteerden ongekend beweeglijk af te beelden. Het portret werd als een momentopname gezien en het werd zijn handelsmerk met een leven en de lach.” Willy Attema geeft alvast een voorbeeld. “Kijk maar naar Malle Babbe, een bekend figuur in de straten van Haarlem en naar zijn Pekelharingeen vermoedelijk Engelse acteur die met een toneelgezelschap door Nederland toerde. 

Een ongewone manier van schilderen, waarmee hij iedereen overtrof

Met een enorme durf, grote moed, virtuositeit en losse toetsen zette hij trefzeker zijn opdrachtgevers neer. Een ongewone manier van schilderen, waarmee hij in die tijd iedereen overtrof, weet Willy Attema alvast te vertellen over Frans Hals. “Ik geeft binnen het kader van mijn kunsthistorisch bureau presentaties over alle mogelijke onderwerpen en thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van mij is duidelijk, de kunsthistorie is er niet om de opvattingen over kunst te bevestigen, maar om de opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen.” De lezing van Willy Attema wordt gehouden op donderdag 11 april in bibliotheek De Plataan aan de Waalstraat en begint om 19,30 uur. 

De kosten voor het bijwonen van de lezing zijn: € 5,00 voor leden/vrijwilligers en € 7,00 voor niet-leden (stond helaas verkeerd vermeld in de krant, red.).

Reserveren: https://www.debibliotheekdeplataan.nl/agenda/Agenda-activiteiten/lezing-frans-hals-door-willy-atema_vldC_2024-04-11.html.