Fotoproject ‘Ik weet waar je hart woont’ brengt dak- en thuislozen in beeld

Nieuws
Deelnemers aan project bezoeken Rotterdam.
Deelnemers aan project bezoeken Rotterdam. (Foto: Stoed)

Een inspirerend fotoproject genaamd ‘Ik weet waar je hart woont’ is momenteel in volle gang bij de dak- en thuislozenopvang De Elementen. Met enthousiasme en toewijding werken huidige en voormalige bewoners, waaronder Rachid, Danny, Avy, Annemiek en Hafid, aan het maken van foto’s.

Naast het vastleggen van beelden hebben ze ook inspirerende uitstapjes gemaakt, waaronder een ontmoeting met Patrick van der Jagt (bekend van The Rotterdam Project), een bezoek aan de foto-expositie ‘Wonderful Things’ en een workshop verzorgd door Michiel Bles. Momenteel worden de deelnemers zelf geportretteerd, waarbij ze zowel voor als achter de camera staan. Voor de deelnemers heeft dit project een diepere betekenis dan alleen het aanleren van fotografievaardigheden.

Zoals een van hen benadrukt: “Ik wil mensen laten zien dat dakloosheid meer inhoudt dan alleen verslaving, iets waar vaak direct aan wordt gedacht bij daklozen. Daarnaast is het voor mij een manier om mijn periode van dakloosheid af te sluiten. Ik voel me steeds meer mens en kan weer genieten van de kleine dingen. Door het fotograferen beginnen die me ook meer op te vallen.” Dit is precies het doel van het project: het tonen van wie deze mensen zonder dak boven hun hoofd of thuis zijn, welke situaties ze hebben meegemaakt, wat hun krachten en dromen zijn, en waar hun hart ‘woont’. Door deel te nemen aan dit project vinden ze zichzelf opnieuw, ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden en talenten, en kunnen ze weer trots zijn op wie ze zijn.
De realisatie van het project ‘Ik weet waar je hart woont’ is mede mogelijk gemaakt door donaties van de gemeente Schiedam, gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Elise Mathilde Fonds, DeltaPORT donatiefonds en Stichting Aelwijn Florisz.
Voor meer informatie over dit project of over De Elementen kunt u contact opnemen met Bart van den Berg via 06 22 21 36 41 of bvandenberg@stoed.nl, of bezoek de website www.stoed.nl.