Samenwerking roept Rode Kruis te hulp om ouderen met de trap te helpen

Nieuws
Veel bewoners maken zich zorgen, als gedurende enkele weken de lift niet op hun verdieping stopt.
Veel bewoners maken zich zorgen, als gedurende enkele weken de lift niet op hun verdieping stopt. (Foto: Kor Kegel)

Kloet is maandag begonnen met onderhoud aan de Louise de Colignylaan en de bewoners kunnen niet wachten tot het karwei klaar is. Want wat zien ze tegen de komende weken op!

Door Kor Kegel

Neem het volgende voorbeeld. De moeder van Dirk van Campenhout heeft onlangs een knieoperatie ondergaan. Ze kan geen trap op of af lopen. Maar het flatgebouw aan de Louise de Colignylaan heeft toch twee liften? Daar ligt nu precies het probleem. Die liften gaan ook in onderhoud. Woningstichting Samenwerking Vlaardingen heeft de bewoners schriftelijk geïnformeerd.

Rollator

Dirk van Campenhout: “Er zijn twee liften. Eerst wordt de ene lift gedaan en dan de andere lift. De eerste lift stopt op de oneven verdiepingen, 1, 3, 5 en 7. De tweede lift stopt op de even verdiepingen, 2, 4, 6 en 8. Als de eerste lift in onderhoud gaat, kan deze drie weken niet worden gebruikt. Er wonen veel mensen in de flat die met een rollator moeten lopen en geen trap op en af kunnen. Diverse bewoners hebben hun grieven geuit richting Samenwerking. De corporatie liet weten geen budget te hebben voor een noodlift die op alle verdiepingen komt. Dus wat nu? De bewoners vrezen geen kant op te kunnen.”

De liften zijn niet anders te programmeren. Ze hebben eenvoudig geen deur op de verdiepingen waar ze normaal niet hoeven te stoppen.

Samenwerking is zich het probleem terdege bewust. Chantal van der Veen van de afdeling Communicatie verklaart de reden van het onderhoud: “De deuren van de liften worden vervangen. Nu hebben de liften een deur die je moet opentrekken. Straks krijgen ze een schuifdeur.”

Schuiven

Voor de oudere bewoners zal dat gemakkelijker zijn. Niet meer je hele gewicht ertegenaan gooien om die deur open te trekken, maar gewoon schuiven. Een prettig vooruitzicht. Nu is er echter het probleem van immobiliteit van vooral de slecht ter been zijnde bewoners. Ze kunnen hun verdieping niet af en voelen zich gevangen. Samenwerking begrijpt de onrust en wil de bewoners niet in het sop laten gaar koken.

Traplift

Chantal van der Veen: “We snappen dat het erg vervelend is dat bewoners een trap moeten nemen. In onze brief hebben we daarom aangegeven dat bewoners, die het trapje naar boven of beneden niet kunnen nemen, contact kunnen opnemen met Het Rode Kruis. Wij hebben daarover contact gezocht met het Rode Kruis en de vrijwilligers zijn bereid om de helpende hand te te steken. Voor deze oplossing via het Rode Kruis is gekozen om zo veel mogelijk maatwerk te leveren. Sommige bewoners kunnen de trap wel nemen, maar met begeleiding: iemand die een extra arm biedt. Andere bewoners hebben behoefte aan meer ondersteuning. Zo kan het Rode Kruis bijvoorbeeld bewoners met trapliftstoelen naar beneden (of boven) brengen. Dat gaat wel op afspraak.”

Samenwerking heeft nog een aanvullende afspraak met het Rode Kruis: “Als de vrijwilligers extra veel telefoontjes ontvangen van een bepaalde verdieping, kunnen wij besluiten om op die verdieping een traplift te plaatsen gedurende de tijd dat het ongemak er is. Zo kunnen we per verdieping een oplossing bieden, die voor de bewoners het meest passend is.”

Dirk van Campenhout zou het liefst zien dat er overdag en ook ’s avonds iemand permanent aanwezig is om de minder mobiele bewoners de trap op of af te helpen naar de verdieping waar de lift het nog wel doet. Het meest praktisch had hij het gevonden als er een noodlift was geïnstalleerd, zoals bij vergelijkbare werkzaamheden in Holy is gebeurd, bijvoorbeeld aan de Lepelaarsingel.

Samenwerking heeft in de brief aan de bewoners ook het telefoonnummer vermeld van de sociaal projectleider van de corporatie.