Sport- en Preventieakkoord werkt

Nieuws
Wethouder Arnoud Proos moest bij een spelletje mini-tafeltennis diep gaan om de aanvallen van wethouder Jacky Silos te pareren. (Foto: UWM)
Wethouder Arnoud Proos moest bij een spelletje mini-tafeltennis diep gaan om de aanvallen van wethouder Jacky Silos te pareren. (Foto: UWM)

Meer dan twintig verenigingen zetten in 2019 hun krabbel onder het Vlaardings Sportakkoord. Daarna bleef het stil en leek het na de geboorte meteen een ten grave gedragen idee. Totdat Vlaardingen-in-Beweging het ging aansturen.

“Eigenlijk was het helemaal ons project niet”, tekent ViB-directeur Marvin Visser aan. Hij was destijds bij de start aanwezig. Als stuurman van een sportorganisatie.. Niet als regisseur. “Wel bruisten we van ideeën. Toen de gemeente ons later vroeg het voortouw te nemen hebben we meteen ja gezegd.“ Op een door veel sportbestuurders en zorgverleners bezochte bijeenkomst werd vorige week duidelijk, dat het Akkoord springlevend is. “Prachtig, dat jullie met zovelen gekomen zijn en de tijd al namen en willen blijven nemen om deze stad en zijn samenleving gezonder te maken”, loofde sportwethouder Arnoud Proos zijn gehoor. “Blijf met ideeën komen. Daarmee ondersteunen jullie ons beleid.”

Legio plannen kwamen in de afgelopen jaren al langs bij het kernteam, dat de door sportverenigingen of de zorg ingediende voorzetjes beoordeelt. Dat dat effect heeft blijkt uit het voorbeeld dat Wilco Sjardijn, voorzitter van Badmintonvereniging BCM, aanvoert: “Er meldde zich iemand, die wel zin had in een proefles. Geen probleem. Uiteindelijk werden dat tien mensen. Ze hadden het zo naar de zin, dat er acht zeiden, dat ze volgend seizoen zeker terugkomen.” Niet alleen organisaties kunnen een beroep doen op het Sport- en Preventieakkoord, dat werkt met een door Den Haag gevulde subsidiepot. Zo ontstond ook het door Mariëlle Muis in het leven geroepen Leefstijlloket. Een gratis adviesorgaan voor mensen, die op zoek zijn naar een gezonde leefstijl.

Conclusie: uiteindelijk is het toch goed gekomen met het Sport- en Preventieakkoord.