Sinterklaasintocht is al meer dan vijftig jaar een doorslaand succes

Nieuws
De intocht van sinterklaas is in Vlaardingen altijd een hele happening, waarbij een grote rol is weggelegd voor burgemeester Bert Wijbenga.
De intocht van sinterklaas is in Vlaardingen altijd een hele happening, waarbij een grote rol is weggelegd voor burgemeester Bert Wijbenga. (Foto: Peter Spek)

De kinderhartjes gaan rond deze tijd al weer wat sneller kloppen. De sinterklaastijd is aangebroken en op zaterdag 18 november wordt het helemaal spannend, als de Sint en zijn leger van Pieten voet aan wal zetten aan de Westhavenkade.

Door Peter Spek

De intocht van de goedheiligman is in de haringstad altijd een heel evenement, maar dit jaar wel heel bijzonder omdat CJC Vlaardingen deze intocht nu voor de vijftigste keer organiseert, een mijlpaal. In 1973 gooide de ondernemers van het centrum de handdoek in de ring en leek de intocht van het programma te verdwijnen. Dat mocht natuurlijk niet gebeuren en CJV Vlaardingen pakte de handschoen op, maar eigenlijk begon het met een initiatief van de FiCo, de filmclub van jeugdvereniging CJV Vlaardingen, die dat jaar het 25 jarig jubileum vierde en dat jubileum luister wilde bijzetten met de organisatie van deze sinterklaasintocht, als een soort verjaardagscadeau aan alle Vlaardingse kinderen. Maar wat een eenmalig cadeau moest zijn, bleek een vaste traditie te worden. Inmiddels staat de organisatie als een huis en kan men rekenen op veel vrijwilligers, waarvan sommigen al meer dan veertig jaar betrokken zijn bij de de intocht. 

De komst van de Sint in Vlaardingen heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt

De komst van de Sint in Vlaardingen heeft in de afgelopen vijftig jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Wat ooit begon als een kleine intocht met een stoomboot, twee muziekkorpsen en een bezoek aan de buitenwijken, vandaag de dag komen mensen vanuit de hele regio naar Vlaardingen en is de organisatie opgetuigd tot een dag vullend evenement. 

Kernteam

Een kernteam van dertig vrijwilligers is bijna het hele jaar bezig om de intocht voor te bereiden. Maar dichter bij de dag van de intocht groeit dit aantal tot vierhonderd medewerkers. CJC Vlaardingen is nog op zoek naar vrijwilligers die bij één van de podia mee willen dansen of medewerking verlenen aan het gratis Feestplein met de onderdelen springkussens, dansoptredens, verkeersplein, zweefmolen, knutselen en schminken. Aanmelden kan via: sint@cjvvlaardingen.nl.