Dubbele agenda van wethouder Bart Bikkers kan voorlopig even de prullenbak in

Nieuws
Wethouder Bart Bikkers kan voorlopig zijn werk in Vlaardingen voortzetten en vertrekt nog niet naar Den Haag.
Wethouder Bart Bikkers kan voorlopig zijn werk in Vlaardingen voortzetten en vertrekt nog niet naar Den Haag. (Foto: Peter Spek)

Hij had er toch wel een beetje op gerekend, maar de nederlaag van tien zetels van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week woensdag, plaatste wethouder Bart Bikkers met zijn dertigste plaats op de verkiezingslijst, voorlopig even op de reservebank voor een plaats in de Tweede Kamer.

Door Peter Spek

Geen eerste kennismaking met zijn nieuwe fractiegenoten in Den Haag, maar een bezoek aan de nieuwe Pop-upstore op het Liesveld in zijn stad Vlaardingen, was zijn alternatief een dag na de verkiezingsuitslag “Ik had een dubbele agenda opgesteld voor de dagen na de verkiezingen, die kan nu de prullenbak in,“ laat hij weten in de net geopende winkel van jonge ondernemers en kunstenaars in het centrum van Vlaardingen. “Ik ben natuurlijk wel teleurgesteld, zoals zoveel van mijn partijgenoten,” zegt Bart Bikkers. “Mijn dertigste plaats op de verkiezingslijst gaf mij vooraf voldoende vertrouwen om naar Den Haag te gaan. De peilingen gaven dit ook aan. Met de verwachting van rond de 27 zetels.” Nu de VVD ook heeft aangegeven vooralsnog niet in een kabinet met Geert Wilders te gaan zitten, is de kans klein dat Bart Bikkers het pluche haalt van de Tweede Kamer. “Ik blijf mij nu als wethouder met volle energie inzetten voor de stad Vlaardingen.” De PVV van Geert Wilders schudde het politieke landschap danig door elkaar.

Signalen

“Ik denk dat wij als VVD te weinig hebben geluisterd naar de signalen uit de samenleving. De onvrede bij de kiezers hebben wij verkeerd ingeschat.” Of dat ook het einde is van de carrière van Bart Bikkers als toekomstig Tweede Kamerlid. “Zeker niet. Ik blijf beschikbaar als men vanuit Den Haag een beroep op mij doet, maar voorlopig ga ik met volle energie door met mijn werk hier in Vlaardingen. Ook in de haringstad regeerde Geert Wilders. Zijn PVV werd veruit de grootste partij met 11394 stemmen, een verdubbeling van het aantal stemmen bij de verkiezingen in 2021. De tweede plaats wordt ingenomen door de partij van Bart Bikkers, de VVD, met 5253 stemmen en dat is een stuk minder dan de stemmen in 2021 van 8374. GroenLinks/PvdA bezet de derde plaats met 4873 stemmen en dat is met deze gezamenlijke lijst wel meer dan het totaal bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in Vlaardingen van 3972. Ja, en dan Pieter Omtzigt met zijn Nieuw Sociaal Contact. De ex CDA’er scoorde fors met 4518 stemmen wat een vierde positie opleverde. Dit succes was duidelijk te zien aan het stemgedrag van de lokale CDA’ers. De partij van wethouder Jacky Silos werd bijna gehalveerd en heeft in Vlaardingen nog maar 1180 aanhangers.

Ook de SP en de CU/SGP moesten fors inleveren in vergelijking met het stemgedrag van de Vlaardingers in 2021. Opmerkelijk is verder het feit, dat DENK in Vlaardingen groeide en uitkwam op 2517 stemmen, ruim honderd meer dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021.