Mijnenjager Zr. Ms.Vlaardingen wordt officieel uit dienst gesteld

Nieuws
Mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen
Mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen (Foto: Marine)

Leo de Snaijer is er volgende week bij, net als 36 jaar geleden. Bij de Waternetsteiger aan de Maasboulevard wordt dan de naar Vlaardingen genoemde mijnenjager van de Koninklijke Marine officieel uit dienst gesteld.

Door Kor Kegel

Leo de Snaijer begeleidde op zaterdag 10 december 1988 zijn moeder Martje de Snaijer-de Boer naar de werf van Van der Giessen-de Noord in Alblasserdam, waar zij de mijnenjager doopte namens het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen. Zijn moeder was toen 84 jaar en de eer viel haar te beurt uit erkentelijkheid jegens haar overleden echtgenoot M. de Snaijer, die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet had gezeten. De marine vroeg haar zoon om haar naar de tewaterlating te vergezellen.
Leo de Snaijer, nu met 93 jaar zelf op hoge leeftijd, zal graag opnieuw aanwezig zijn, nu de Zr. Ms. Vlaardingen uit dienst wordt gesteld en na een onderhoudsbeurt aan een tweede leven zal beginnen. De uitdienststelling heeft te maken met de modernisering bij de Mijnendienst, aldus de groepscommandant, kapitein ter zee ing. Alexander van der Kraan. De genodigden zullen voort worden ontvangen door de commandant van het schip, luitenant ter zee der eerste klasse Dave de Kruijff. “Het zal de laatste keer zijn dat de Vlaardingen naar Vlaardingen komt”, zegt Leo de Snaijer, tegenwoordig wonend in een appartementencomplex aan de Holysingel. Zijn naam is bekend uit de lokale en regionale politiek. Van 1966 tot 1974 zat hij in de gemeenteraad voor de Christelijk-Historische Unie (CHU). Daarna was hij voor het CDA lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland van 1980 tot 1986, waarna hij opnieuw voor acht jaar in de Vlaardingse raad terugkeerde. De Zr. Ms. Vlaardingen - destijds gedoopt als Hr. Ms. Vlaardingen omdat Beatrix toen koningin was - is het derde marineschip dat naar Vlaardingen is genoemd. Het embleem is ontleend aan het gemeentewapen van Vlaardingen en toont een leeuw van keel (rood). De mijnenjagers hebben als hoofdtaak om de zee, kustwateren en havenmondingen vrij van explosieven te houden. Op de boeg staat de NAVO-aanduiding: M863. De kiel werd gelegd op dinsdag 6 mei 1986 en na de tewaterlating in december 1988 was de officiële indienststelling op woensdag 15 maart 1989. Het schip had een gevarieerd operationeel bestaan met veel vaarten en havenbezoeken. Het deed recent nog mee aan grootschalige NAVO-oefeningen in de Middellandse Zee.