Deel community naar Zwijndrecht

Nieuws
Tijdens de communitydag gebruiken de bewoners hun lunch in een grote tent op het binnenterrein.
Tijdens de communitydag gebruiken de bewoners hun lunch in een grote tent op het binnenterrein. (Foto: The Commons)

Een klein deel van de tijdelijke bewoners van de Oostwijk in Vlaardingen verhuist na de zomer naar Zwijndrecht, waar ook weer sprake zal zijn van een community van beperkte duur.

Door Kor Kegel

Het gaat om tien procent van de huidige bewoners van de Cornelis Houtmanstraat en de Nieuwe Kerkstraat, waar Woningstichting Samenwerking tot sloop en nieuwbouw wil overgaan. “Zonde dat deze huizen weg moeten,” vinden The Commons, zoals de tijdelijke bewoners zich noemen. “We hebben de afgelopen jaren ondervonden dat ze nog uitstekend bewoonbaar zijn. En ze passen in de oorspronkelijke opzet van de Oostwijk.”

De enkele tientallen bewoners die naar Zwijndrecht verhuizen zullen daar verplicht zijn om met een buur samen te wonen. Dat zou voor sommigen kunnen betekenen dat ze hun uitkering kwijtraken. Alleen al daarom gaan lang niet alle leden van de community mee. Maar ze komen wel voor een probleem te staan, want in september zullen ze elders huisvesting gevonden moeten hebben. Zeker vijftig bewoners zijn naarstig op zoek naar een ander huis, maar het is een nadeel dat ze geen huurbescherming hebben kunnen opbouwen. Ook komen ze niet in aanmerking voor een urgentieverklaring.

Dat The Commons uiteenvallen, leidt bij degenen die naar Zwijndrecht verhuizen merkbaar tot verminderde affiniteit met de Oostwijk. Ze oriënteren zich op de toekomstige situatie. In de onderlinge verhoudingen is er nog wel een vriendschappelijke omgang, maar meer als beleefdheid dan op basis van saamhorigheid. De bewoners die vooralsnog in de Cornelis Houtmanstraat en Nieuwe Kerkstraat blijven hebben hun hoop gevestigd op Samenwerking. Misschien hoeft sloop nog niet aan de orde te zijn.