Ondernemers werken aan minder kansenongelijkheid voor de jeugd

Nieuws
Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid, zal bij het project kansenongelijkheid als gastspreker optreden.
Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid, zal bij het project kansenongelijkheid als gastspreker optreden. (Foto:RWM/PS )

Rotary Vlaardingen 80 organiseert een benefietdiner voor een project dat kansenongelijkheid voor de jeugd in de regio moet verminderen. Ondernemers uit Vlaardingen die maatschappelijk betrokken zijn en die de jeugd een hoopvol toekomstperspectief willen bieden, kunnen voor het benefietdiner een tafel reserveren en hiermee een mooie financiële bijdrage leveren aan dit voor deze regio unieke project.

Door Peter Spek

“Wij organiseren het diner op 11 april in samenwerking met het Lentiz College en Albeda College en het vindt plaats bij de Food Innovation Academy aan de Energieweg. Marco Pastors, directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid zal als gastspreker optreden. Ook staan een veiling, een rondleiding en een loterij op het programma,” zegt Harm Borgers, rotarylid en projectleider van het Benefietdiner. 

Jeugdwerkeloosheid

Waarom dit benefietdiner voor starters op VMBO of MBO-niveau? “Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de jeugd in deze regio opgroeit in armoede. Ook de jeugdwerkloosheid is hoger dan in de rest van het land,” aldus Harm Borgers. 

Ouders bezoeken de open dagen niet of leerlingen kunnen niet omdat zij geen fiets hebben

“In de praktijk blijkt dat veel praktisch georiënteerde leerlingen kiezen voor een VMBO of MBO-opleiding zonder baanperspectief, simpelweg omdat zij de weg naar de opleidingen met grotere slagingskansen niet vinden. De ouders bezoeken de open dagen niet en de leerlingen gaan niet omdat zij bijvoorbeeld geen fiets hebben. Dit terwijl de regio diverse mooie projecten kent waarbij jongeren opgeleid worden door ondernemersinitiatieven die soms zelfs met aandebakgaranties werken,” schetst Harm Borgers de situatie. 

Baankansen  

“Denk hierbij aan zorg, voedingsverwerking en techniek, stuk voor stuk sectoren waar de komende decennia de baankansen liggen met name voor starters op VMBO of MBO-niveau. Daarom komen wij in actie en gaan wij de leerlingen die het praktijkleren zo hard nodig hebben, helpen,” zegt de Vlaardinger. Rotary Vlaardingen 80 start in samenwerking met het Future Food Field Lab van de Food Innovation Academy en de Zorg Innovatie Academie het project waarbij leerlingen en hun ouders actief de weg wordt gewezen naar opleidingen met een goede kans op een baan. “Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente, de Riverboard en andere maatschappelijke organisaties. De beide academies gaan zorgen voor workshops voor het primair én voortgezet onderwijs. Ook leveren zij als het nodig is fietsen aan de leerlingen en zorgen voor goede apparatuur om mee te leren en werken,” aldus Harm. Borgers. “Zo willen wij een bijdrage leveren aan het verkleinen van de kansenongelijkheid voor leerlingen in Vlaardingen. Als de actie succesvol wordt, hopen wij volgend jaar nog meer ondernemersinitiatieven te kunnen ondersteunen.” Ondernemers die willen aansluiten en een tafel willen reserveren voor 500 euro voor 4 personen of 1000 euro voor 8 personen, kunnen zich aanmelden op de website: https://www.rotary.nl/vlaardingen80/nieuws/Benefietdiner%202024/.