Gezellig toch: een middagje biljarten

Sport
Winnen is bij Senioren Biljartvereniging Vlaardingen een bijkomstigheid. Maar de spelers zijn niettemin geconcentreerd op jacht naar caramboles. (Foto: UWM/gav)
Winnen is bij Senioren Biljartvereniging Vlaardingen een bijkomstigheid. Maar de spelers zijn niettemin geconcentreerd op jacht naar caramboles. (Foto: UWM/gav)

Ooit had ieder café wel een biljarttafel. Soms meer. Zoals De Oude Markt, De Waal, De Kroon, Rotterdam en De Griffioen. Deze zijn echter gesloten of hebben een andere functie gekregen. Is biljart dan uit de gratie? Niet helemaal.  

Dat blijkt in Buurtpunt Groot Ambacht (Rotterdamseweg 176). Daar staan sinds 2019 de drie tafels van de al bijna zestigjarige vereniging SBV: Senioren Biljartvereniging Vlaardingen waarop tweemaal per week wordt gespeeld. In een gemoedelijk en gastvrij sfeertje. Dat begint al bij de deur van het buurtcentrum, die vanzelf open schuift. De lift glijdt vervolgens naar de tweede verdieping, waar het geroezemoes van met elkaar keuvelende mensen naar de biljartzaal leidt. Waar bij grote wedstrijden praten een doodzonde is, maakt bij SBV de onderlinge babbel juist deel uit van de middag. Het oogt als een sprortieve variant op een ontmoetingscentrum. Voor mannen en zeker ook voor vrouwen. Het verschil in speelsterkte is geen issue. “Iedereen kan langskomen en meedoen”, beschrijft voorzitter Arend Koster de insteek van zijn club, die vier jaar geleden vanuit De Valkenhof in de Westwijk naar Ambacht verhuisde. “Het resultaat wordt niet bepaald na dertig caramboles. Dat zou betekenen, dat een ervaren biljarter de wedstrijd in één of iets meer beurten kan uitspelen en de ander snel naar de kant kan. Hier bestaat een partij uit dertig beurten. Wat daarna de uitslag is is niet zo belangrijk.”

“Wie langs wil komen en mee wil doen is welkom”, klinkt het uitnodigend. Dat kan op dinsdag en vrijdag tussen 12.30 en 17.30 uur. De contributie mag geen naam hebben. “Twaalf euro per maand. En daar krijg je dan wel tweemaal per week een gezellige middag voor terug.” Het buurtcentrum is makkelijk te bereiken. Ook met openbaar vervoer: bus 56 stopt om de hoek.