Polderen of verzuipen in De Speeltoren

Algemeen
Bezoek de nieuwe tentoonstelling: Polderen of verzuipen in de Speeltoren.
Bezoek de nieuwe tentoonstelling: Polderen of verzuipen in de Speeltoren. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Gelukkig zijn de musea weer open en het Waterlandsmuseum de Speeltoren gaat gelijk van start met een nieuwe tentoonstelling. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Purmer in 1622 werd drooggelegd. Door hevige stormvloeden vanaf het jaar 1000 hadden de binnenzeeën zoals Beemster, Schermer en Purmer rond 1600 veel land verzwolgen. Waterland dreigde de strijd tegen het water te verliezen, het werd polderen of verzuipen.

De tentoonstelling vertelt hoe onze voorouders de strijd tegen het water aanpakten en daarmee de basis legden voor de vooraanstaande positie in waterwerken die Nederland nu in de wereld inneemt. Nederland poldert tegenwoordig in de hele wereld en dat begon ooit met een molentje, onder andere in Waterland. 

Oude prenten, documenten, kaarten en objecten in de tentoonstelling verbeelden het verhaal van de drooglegging van de Purmer en hoe de bewoners daar geleefd hebben. Oude landkaarten laten zien hoe de toenemende afkalving van het veenland in Waterland steeds dreigender werd. 

Schoepenrad

Blikvanger van de tentoonstelling is het grote model van de molen met schoepenrad. Het maakt duidelijk hoe men malende molens gebruikte voor het oppompen van water. Via molengangen in serie pompten de molens het water steeds hoger tot over de aangelegde ringdijk. Zo is er door 15 molens 50 miljard liter water uit de Purmer weggepompt. 

Wolffenhoeck

De vorm van de drooglegde Purmer leidde tot een langgerekte polderindeling en op deze percelen verrezen heerschapsboerderijen, prachtige buitenplaatsen zoals de “Wolffenhoeck” en zelfs een echt slot. Helaas zijn de meeste buitenplaatsen en molens in 19e eeuw opgekocht en gebruikt als sloopmateriaal. Gelukkig hebben we de afbeeldingen nog en kan de bezoeker veel prenten, tekeningen, schilderijen en foto’s van de beroemde buitenplaatsen bekijken. 

Openingstijden

De tentoonstelling is nu te zien tot en met zondag 10 juli 2022. Openingstijden: weekend van 11.00-17.00 uur, schoolvakanties alle dagen van 11.00-17.00 uur, incl. maandag vanaf 13.00 uur. Meer info: kijk op www.despeeltoren.nl