Niels kookt voor en met vluchtelingen uit Oekraïne in de Bolder

Algemeen
Niels Lagerweij geeft o.a. kookworkshops aan de jeugd. Een deel van zijn jeugdige cursisten heeft zich al opgegeven om te komen helpen met koken voor de vluchtelingen uit Oekraïne.
Niels Lagerweij geeft o.a. kookworkshops aan de jeugd. Een deel van zijn jeugdige cursisten heeft zich al opgegeven om te komen helpen met koken voor de vluchtelingen uit Oekraïne. ((Foto: Evert Ruis) )

WATERLAND – Vanaf aanstaande vrijdag staat er een grote partytent voor de deur van Sociaal Cultureel Centrum De Bolder in Monnickendam. Vanuit deze tent verkoopt kok en sociaal werker Niels Lagerweij vers, bereide maaltijden die hij de ochtend ervoor samen heeft gemaakt met hulp van vrijwilligers in de Bolder. Kosten voor een maaltijd bedragen 5 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan de vluchtelingen uit Oekraïne, die vanwege het oorlogsgeweld moeten vluchten. Niels krijgt bij de actie o.a. alle medewerking van De Bolder, Kees Gutter, Zuid Delicatessen en supermarkt Albert Heijn.

Door Shelley Zuizewind

AH, Kees Gutter en Zuid Delicatessen doneren producten waarmee ik verse gerechten zal koken

“De supermarkten en levensmiddelenwinkels zoals Zuid Delicatessen en Bakkerij Gutter doneren mij en De Bolder producten zoals groente, brood, pasta enzovoorts dat nog perfect te gebruiken is voor een mooie, gezonde maaltijd, maar niet meer verkocht kan worden. Dit komt bijvoorbeeld door een kapotte verpakking, of een houdbaarheidsdatum die dezelfde dag nog verstrijkt”, vertelt Niels. “Hiermee ga ik aan de slag om verse maaltijden te koken. Het is een mooie uitdaging voor mij, want we zullen moeten improviseren, omdat we van tevoren niet weten welke producten we geleverd krijgen. Dat maakt het ook zo leuk en interessant. Natuurlijk zijn er een aantal basisproducten zoals zout, peper enzovoorts die ik gewoon in de keuken heb staan om te gebruiken. De maaltijden zullen absoluut volwaardig en vers zijn!”

Verspilling tegengaan

Niels wil graag zijn steentje bijdragen om de vluchtelingen te helpen. “Ik bedacht me dat het een mooi initiatief zou zijn om te gaan koken met producten die anders weggegooid zouden worden en deze maaltijden via De Bolder te verkopen met als doel geld in te zamelen voor Oekraïne.” Niels die momenteel via zijn eigen bedrijf Chef-Kids kookworkshops geeft aan kinderen is sowieso altijd al erg bezig met koken op een duurzame manier. Niels raakte in gesprek met Linda en Maarten van de Bolder en die bedachten dat het  mooi zou zijn om vrijwilligers en-eerdaags-ook vluchtelingen te betrekken bij het project. “Omdat ik ook sociaal werker ben sprak dit idee mij meteen aan. Bovendien is het samen koken een mooie dagbesteding voor de vluchtelingen die hier in Waterland worden opgevangen.”

Sponsoren 

Niels benaderde de bakker, de delicatessenwinkel en de supermarkten. “Gelukkig kreeg ik meteen alle medewerking en wordt er vanaf deze week al gezorgd dat ik de eerste producten geleverd krijg om mee te gaan koken. Dat is natuurlijk geweldig!” Op verschillende locaties in Monnickendam waaronder dus Albert Heijn, Bakkerij Gutter en Zuid Delicatessen komen bussen te staan waarin geld kan worden gedoneerd voor dit project. Mensen (vrijwilligers) en bedrijven die willen helpen met het project kunnen contact opnemen met De Bolder via 0299-650560. De eerste maaltijden kunnen aanstaande vrijdag worden gekocht bij de Bolder, Spil 1, Monnickendam.