Tentoonstelling ‘Paper Works’ in De Speeltoren

Algemeen
Kunstenares Tonie van Marle en de kunst van het papiersnijden
Kunstenares Tonie van Marle en de kunst van het papiersnijden (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Vanaf 17 september staat de expositiezaal van Waterlandsmuseum de Speeltoren in het teken van de tentoonstelling ‘Paper Works, de kunst van het snijden’. Tijdens deze solo-expositie laat kunstenares Tonie van Marle haar verfijnde driedimensionale papierobjecten zien.

Deze met precisie uitgesneden tekeningen krijgen een 3D-effect en een sculpturale uitstraling, doordat ze bestaan uit achter elkaar hangende lagen. Elke laag heeft zijn eigen karakter en de verschillende lagen samen vormen een bijzondere eenheid. De verbindende factor in het werk van Van Marle is de voorliefde voor structuren, vaak geïnspireerd op de microscopische wereld van celbiologie, archeologie en natuurlijke organismes. 

Organisch precisiewerk
Het vervaardigen van de papierobjecten is volgens Van Marle een organisch precisiewerk: “Al snijdend ontstaat het werk bijna autonoom onder je handen. Omdat het snijden met een mes onherroepelijk is, vereist het je volledige concentratie. De ene uitgesneden vorm roept de volgende op. Van het totale aantal lagen is de eerste laag het meest bepalend voor het uiteindelijke werk. Zo roept dus niet alleen de ene vorm de volgende in het leven, maar de ene laag bepaalt ook de volgende laag. De structuren zijn de bouwstenen van het werk.” Dit zorgt voor een spannend kijkspel van papieren structuren en de leegte tussen de lijnen.

Werken in het museum
De tentoongestelde werken vormen een weerslag van een periode die min of meer zijn aanvang nam met het uitbreken van de coronapandemie in 2020. “Aangezien er twee jaar lang geen mogelijkheden waren om te exposeren, onderhield ik vanuit mijn atelier contact met de buitenwereld door verhalen te schrijven over nieuwe kunstwerken. Zo gaf ik inzicht in het werkproces, het materiaal, inspiratie en ideeën, relevantie tot de nieuwe werkelijkheid en de toekomst na de coronacrisis.” In de expositieruimte kun je ook kennisnemen van die verhalen en in een korte documentaire kun je zien hoe zij werkt. Waterlandsmuseum de Speeltoren is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. De tentoonstelling duurt t/m 9 januari 2023.