Partij voor de Dieren doet voor het eerst mee aan waterschapsverkiezingen Holland Noorderkwartier

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

REGIO – De Partij voor de Dieren doet in  maart 2023 voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen in het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De kandidatenlijsten zijn  20 november vastgesteld door de leden van de partij op het congres. Ook het verkiezingsprogramma is door de leden goedgekeurd op het congres en wordt binnenkort  gepubliceerd.

De kandidaten

De nummer 1 op de lijst voor Hollands Noorderkwartier is Fabian Zoon. Fabian woont in Koedijk, heeft aan de HTS gestudeerd en is werkzaam als zelfstandige ICT-er. De afgelopen twaalf jaar is hij volksvertegenwoordiger in de provincie voor de Partij voor de Dieren, waarvan de afgelopen vier jaar als fractievoorzitter. Fabian vindt Hollands Noorderkwartier bij uitstek een waterschap waar de Partij voor de Dieren een belangrijke rol kan vervullen als aanjager van andere politieke partijen. Er is veel werk te verzetten om Hollands Noorderkwartier dier-, natuur-, en milieuvriendelijk te maken. De slechte waterkwaliteit, gebruik van landbouwgif en CO2 uitstoot door bodemdaling wil hij stevig verbeteren in het waterschap. Zijn kennis vanuit de provincie is daarbij onmisbaar.

De nummer 2 op de lijst is Marianne van der Zijde. Marianne woont in Enkhuizen en is opgeleid als bedrijfseconoom en registeraccountant. Zij heeft jarenlange ervaring in de accountancy, toezicht en onderzoek en daarnaast als bestuurder bij verschillende non-profit organisaties. Marianne wil er voor zorgen dat in het waterschap de effecten op dieren, natuur en milieu standaard worden meegewogen in de besluitvorming. Dit vanuit het besef dat respect voor al wat leeft, niet alleen goed is voor dieren en planten, maar ook in het belang is van alle inwoners van Hollands Noorderkwartier.

De nummer 3 is Vivianne Spruit uit Castricum. Vivianne heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd en is afgestudeerd op drogredenen in discussies over dierenrechten. Daarna is ze actief geweest bij verschillende dierenwelzijnsorganisaties. Sinds enige tijd is ze voorzitter van een werkgroep binnen de Partij voor de Dieren. Haar drijfveer is om te redeneren vanuit het perspectief van dieren, natuur en klimaat. Intergrale en duurzame oplossingen zijn nodig voor een toekomst gericht Hollands Noorderkwartier.

Dieren, natuur en milieu

In Hollands Noorderkwartier kiest de Partij voor de Dieren voor haar planeetbrede visie waarbij de belangen van alle levende wezens worden meegenomen. De Partij voor de Dieren wil een duurzaam, donkergroen en diervriendelijk Holland Noorderkwartier. Zo wil de partij dat de watercrisis aangepakt wordt en dat er meer aandacht komt voor het welzijn van dieren zoals muskusratten en rivierkreeften.

Net als voor visveilige passages en diervriendelijke oevers. Daarnaast zal de adviesrol van het waterschap om water te beschermen steviger aangezet worden. De kans op vervuiling en gebruik van schaars zoet water door o.a. Pallas, Tata Steel, datacenters en Taqa is niet wenselijk en zal scherp gevolgd worden.