Column

Oma’s for Future: Het klimaat in en om het huis

Column
Johan en Babs hebben een regenton in de tuin.
Johan en Babs hebben een regenton in de tuin. (Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. De komende periode schrijft Gabi voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben. 

Mijn familie vindt het nu even genoeg, al die aandacht in de klimaatcolumns en heeft me voor interviews Waterland in gestuurd! Benieuwd ga ik op pad, spannend! Mijn eerste Waterlanders worden Babs en Johan, we kennen elkaar al, fijn om eerst een beetje warm te kunnen lopen voordat ik wildvreemde mensen vragen stel. Gezellig op de koffie! Beiden hebben een groot hart voor de natuur, prachtige wilde tuinbloemen in de kamer, geregeld zijn ze in de moestuin te vinden, Babs zelfs met haar vrijwilligersgroepje op de mooie begraafplaats in het dorp, het onkruid ter lijf gaande. “Wat een heerlijke rust en dan die wind in de oude hoge bomen, ik geniet ervan“, zegt Babs. 

Duurzaamheid vinden ze belangrijk, zeker er moeten in de politiek krachtige besluiten worden genomen, maar in en om het huis valt er al van alles aan te doen. Hun huis is verregaand geïsoleerd. Dat scheelt in energiekosten maar ook in behaaglijkheid, en het klimaat is blij met minder CO2 uitstoot.  Woningcorporaties hebben nu prima aanbiedingen voor verduurzaming, maar ook meer en meer privé mensen nemen het initiatief, daar worden zij blij van. Stel je voor: een stad zonder auto’s, zodat je kan doorademen

Dan meer bloemen voor meer insecten, want de appelboom in hun moestuin heeft het zwaar, zonder bijtjes geen appels! Bermen die maar voor de helft worden gemaaid , een mooi gezicht! ‘Überhaupt’, alle maatregelen om klimaatneutraal te leven geven voldoening, leveren ons iets op. “Tijdens de eerste lockdown, wat een vergezichten op mijn joggingsrondje, stel je voor een stad zonder auto’s, je kan doorademen” zucht Johan.  

Babs ligt ook het watergebruik na aan het hart: misschien niet voor te stellen met al die regen maar de jaarbalans wijst op verdroging. 

Minder lang douchen 

Minder lang douchen, het eerste koude water opvangen voor de planten, dat deden Johans ouders al, en een regenton in de tuin, ideeën te over.  

Jongerenbeweging 

Zij zien dat meer mensen bereid zijn te verduurzamen, vooral onder de jonge mensen wordt de beweging groter. “Hen moeten we blijven steunen” en zegt Johan “het voelt ook veel lekkerder een emmertje water uit de regenton te tappen dan alweer de kraan open te draaien!” 

Reageren

Reageren op deze column? Dit kan via waterland@omasforfuture.eu