Crowdfunding museum bijna geslaagd

Cultuur
Artist's impression van het gewenste resultaat.
Artist's impression van het gewenste resultaat. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam wil de toren nog beter voor het publiek ontsluiten

Bezoekers van het museum willen heel graag de eeuwenoude Speeltoren uit 1450 in Monnickendam beklimmen om alle onderdelen van dichtbij te kunnen bewonderen en vooral ook om het prachtige uitzicht over Waterland vanaf de toren te zien. Maar de torenbeklimming is echt levensgevaarlijk en helaas verlaat een kwart van de bezoekers teleurgesteld de entree van het museum zonder het te bezoeken. Dat wil het museum veranderen: “Als de bezoeker de toren niet in kan dan brengen we toren naar de bezoeker”, aldus een medewerker van het museum.. 

Er is twee jaar gewerkt aan de ingrijpende plannen om de Carillonzaal in het museum te kunnen veranderen zodat het straks lijkt alsof men zich in de Speeltoren bevindt. De nieuwe herinrichting van de Carillonzaal brengt verschillende onderdelen van de toren naar de zaal. Men kan het uitzicht van de toren op alle wanden van de zaal zien, er staan historische kijker om terug te kijken naar het verleden, een spectaculaire Torenfilm toont alles van het interieur en exterieur van de Speeltoren, ook kan de bezoeker op een nagebouwde beiaard zelf even beiaardier zijn en men komt alles te weten over torenuurwerken, klokgieten, aandrijftechnieken en waarom het carillon het ‘valste’ carillon ter wereld is. 

Ook de kosten van dit project, 250.000 euro, wordt bijna geheel gefinancierd door sponsoren zoals het Bernard Cultuur Fonds, de Provincie Noord- Holland en de RABO. De laatste 25.000 euro hoopt het museum met een crowdfundings-actie rond te krijgen, waarbij nu bijna 20.000 euro is gehaald. Voor meer informatie zie www.despeeltoren.nl.