Sfeer van weleer tijdens Monnickendammer Visdagen - Rokers, ambachtslieden en veilingmeester vertellen over vroeg

Nieuws
De rokers, de ambachtslieden en de veilingmeester...Ze vertellen ieder hun verhaal over hoe het leven van de Monnickendammers eeuwenlang verbonden is geweest met water, vis en rook. (Foto: Nico Oussoren)
De rokers, de ambachtslieden en de veilingmeester...Ze vertellen ieder hun verhaal over hoe het leven van de Monnickendammers eeuwenlang verbonden is geweest met water, vis en rook. (Foto: Nico Oussoren) rodi.nl

MONNICKENDAM - In de binnenhaven van Monnickendam hangen fuiken en visnetten te drogen. De zon straalt al uitbundig over de Gouwezee waar in de verte de VD241 komt aanvaren met de in aller vroegte gevangen vis. De visrokers zetten hun rooktonnen klaar terwijl in de oude visrokerij het vuur wordt opgestookt om even later de verse makrelen in de rook te zetten. Maar niet voordat de vis bij de visafslag onder het toeziend oog van de veilingmeester, is geteld en geveild. De mandenmaker, nettenboeter en klompenmaker zoeken hun plek aan de kade waar ze aan de eerste bezoekers hun oude ambacht tonen...
20 en 27 juli waren de eerste twee Monnickendammer Visdagen. De zonovergoten haven bruiste van de activiteiten die de bezoekers uit binnen- en buitenland terugvoerden naar het Monnickendam van weleer. Voor kinderen zijn er dit jaar oud-Hollandse kinderspelen en even verderop staat tijdens de dagen een poffertjeskraam.
Rond de haven tonen uitvergrotingen van oude foto’s de rijke visgeschiedenis van Monnickendam. Nieuw dit jaar is een expositie van ijssleden, een veel gebruikt transportmiddel op de Gouwzee toen de winters nog streng en lang waren...

Verkoeling

Het verkoelende briesje vanaf de Gouwzee verleidde veel toeristen om het water op te zoeken. De Waterland, de originele toeristenboot uit de vorige eeuw, vaart op gezette tijden naar Marken. Kaartjes kunnen worden gekocht bij het nagebouwde verkoophuisje. Naar Volendam met de boot kon ook, met de VD1 van de Marken Express. Voor mensen die alleen een vaartochtje over de Gouwzee willen maken ligt de Volendammer botter VD241 klaar. De boten vertrekken allen vanaf de Visafslag De Stegh.
Sfeer van weleer ervaren

De rokers, de ambachtslieden en de veilingmeester...Ze vertellen ieder hun verhaal over hoe het leven van de Monnickendammers eeuwenlang verbonden is geweest met water, vis en rook. Dit was gezellig maar ook zwaar,hierover zingen de zeemanskoren tijdens de Monnickendammer Visdagen.
De dagen zijn een unieke gelegenheid voor jong en oud om de visrookstad Monnickendam te ontdekken en de sfeer van weleer te ervaren. De visdagen zijn nog op de vrijdagen 3, 10, 17 en 24 augustus. Aanvang: 11.00 uur. De toeristenboot De Waterland vertrekt om 11.30 uur, 13.30 en 15.30 uur. Kaartjes zijn € 5,- voor een enkele reis en € 9,- voor een retour.