Gidsje ‘Gezond leven, wat en hoe?’ uitgereikt aan Marjan Minnesma van Urgenda

Nieuws
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda kreeg uit handen van Laura Visser van Stichting Duurzaam Waterland en Gabi Both van Oma's for Future het gidsje Gezond leven: wat en hoe? uitgereikt na haar lezing in de Broekerkerk.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda kreeg uit handen van Laura Visser van Stichting Duurzaam Waterland en Gabi Both van Oma's for Future het gidsje Gezond leven: wat en hoe? uitgereikt na haar lezing in de Broekerkerk. (Foto: Evert Ruis)

BROEK IN WATERLAND – Gezond leven, wat en hoe?-Test je kennis, het duurzaamheidsgidsje uit Waterland, werd afgelopen vrijdag aangeboden aan Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, de organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. Minnesma was vrijdag op uitnodiging van Klimaatcollege Waterland in de Broekerkerk en gaf daar een lezing over innovatieve landbouw en hoe die er volgens Urgenda uit moet gaan zien. 

‘De verduurzaming van Waterland gaat best goed maar het kan veel sneller!’ 

De lezing werd druk bezocht. Een mooie gelegenheid voor Klimaatcoalitie Waterland, Oma’s for Future en Stichting Duurzaam Waterland om het gidsje Gezond leven, wat en hoe?-Test je kennis aan te bieden aan Minnesma. De voorvechter van duurzaam leven nam het boekje dan ook graag in ontvangst.

Samenwerking

“Het boekje is in 2023 gedrukt en uitgegeven- we hebben er al enkele keren mee op duurzaamheidsevents gestaan-maar een echte introductie bleef eigenlijk uit. Jammer”, vinden Gabi Both en Simon Gaastra van Oma’s for Future- de klimaatorganisatie die zich in Waterland inzet voor een duurzame samenleving. Ze werkten samen met Klimaatcoalitie Waterland, Stichting Duurzaam Waterland en diverse vrijwilligers- zoals vertalers Johan Lok en Babs van Hasselt-  om het boekje uit te geven in de regio Waterland en Edam-Volendam.

Dieselauto’s en ijskappen

In het gidsje staan inzichten in de relatie tussen duurzaamheid en gezondheid. Zo kom je te weten hoeveel liter water er nodig is voordat er een stuk rundvlees op je bord ligt, waarom dieselauto’s de ijskappen laten smelten en onder andere hoeveel deeltjes van plastic er dagelijks in ons lichaam terecht komen.

Quiz

Het geheel is opgemaakt in de vorm van een quiz. Alle antwoorden zijn wetenschappelijk onderbouwd. Gabi Both: “Niet iedereen ziet direct de relatie tussen duurzaam leven en een gezond lichaam. Het is een win-winsituatie als je gezonder gaat leven door anders te eten en bijvoorbeeld meer te bewegen. Dat willen we met dit boekje duidelijk maken!” Simon Gaastra: “We zijn blij met de grote groep vrijwilligers die heeft geholpen om het boekje uit te geven. Er zit veel tijd in! Niet alleen vanwege het vertalen maar ook door het bronnenonderzoek en om de uitgave geschikt maken voor de Nederlandse markt. Maar het is het waard! Het resultaat mag er zijn. En we gaan het boekje binnenkort op nog veel meer plekken in Waterland laten zien. Het is voor iedereen die dat wil gratis verkrijgbaar.” 

Het gidsje Gezond leven: wat en hoe? is aan te vragen bij Klimaatcoalitie Waterland. (Foto: Evert Ruis)

Bewustwording creëren 

De sponsoring van de gids komt van Stichting Duurzaam Waterland. Sinds 2011 wordt een deel van de winst van de energie die de windmolens bij de Nes op Marken opwekken teruggegeven aan de gemeenschap om weer andere duurzame projecten mee te ondersteunen en financieren. Laura Visser, secretaris: “Onze stichting zet zich in voor het verduurzamen van de gemeenten Waterland en Edam-Volendam. We hebben diverse duurzaamheidsprojecten zoals subsidies voor bewoners die hun tuin vergroenen, maatschappelijke instellingen die hun koelkast voor een zuiniger model vervangen, het vergoenen van de schoolpleinen en verduurzamen van de schoolgebouwen, zonnepanelen voor wijkcentrum De Bolder, het aanleggen van een duurzaamheidspark bij een scholengemeenschap.”

Niet snel genoeg

Visser vervolgt: “Kijk dit boekje is een mooi voorbeeld hoe je mensen op een laagdrempelige manier informatie geeft over duurzaam leven. Als we eerlijk zijn zie je in Waterland een grote groene gemeenschap die al heel erg zijn best doet om een steentje bij te dragen. Dat is fijn, dus in die zin gaat het best goed met het verduurzamen. Maar het gaat wat mij betreft niet snel genoeg. Duurzaam leven, biologisch eten…Daar hangt helaas nog een veel te hoog prijskaartje aan. Dat moet echt anders, zodat het voor iedereen betaalbaar wordt om de juiste maatregelen te nemen voor een gezond leven en een gezond klimaat. Hier ligt wat mij betreft ook echt een rol voor de overheden.”

Verschil maken met duurzame energie

Dat vindt ook Johan Lok die samen met zijn partner Babs van Hasselt de vertaling van het boekje op zich nam van het Duits naar het Nederlands. “Ik stem mijn hele leven al groen en ben al heel lang actief voor Groen Links. Ik neem toch aan dat de meeste mensen er belang aan hechten dat we met z’n allen fijn en gezond kunnen leven? Ik ben echt voorstander van zon- en windenergie. Hier kunnen we een enorm verschil mee maken. De kritiek op de windmolens in Waterland vind ik lastig. De windmolens zouden zorgen voor een dode vogels. Dat zal wel maar een grotere vijand van de vogel is de huiskat. En het gaat hier om molens op een plek waar ze al staan. Ook zonne-energie is een prachtig alternatief. Ik ben dan ook best wel trots op de acht projecten die we onder de noemer Zon op Waterland heb kunnen introduceren sinds een aantal jaar geleden. Er was veel animo voor. Dus het leeft best onder de inwoners en die zijn behoorlijk bereidwillig. Het startte met project Noorderzon 1 op het dak van ligboxenstal Mark de Gier, maar ook op het dak van de boerderij van Pronk in Broek in Waterland en op onder andere de Opstandingskerk liggen zonnepanelen waarmee veel energie wordt opgewekt voor diverse deelnemers, die zelf geen panelen kunnen of willen plaatsen op hun dak.  Als burgerinitiatief draagt de coöperatie hiermee bij aan het realiseren van de doelstelling van Waterland Duurzaam 2030.”

Verbazing

Ten tijde van de productie van het boekje werden de makers en vertalers ook nog wel met de neus op de feiten gedrukt. “Ik dacht wel redelijk goed geïnformeerd te zijn maar heb mij verbaasd over het feit dat 60 procent van het aan verkeer gerelateerde fijnstof afkomstig is  van de slijtage van autobanden. Fijnstof komt terecht in onze longen, is ontzettend slecht voor de gezondheid en het is bewezen kankerverwekkend. 800.000 mensen in Europa sterven aan luchtvervuiling. Ik vind dat schokkend. Des te meer een reden om de auto te laten staan, meer te fietsen, maar nog belangrijker het openbaar vervoer betaalbaar maken. En daar ligt weer die rol bij de overheid en de bedrijven.”

Visser vult aan: “Kortom we zijn best goed op weg, maar we zijn er nog lang niet. De verduurzaming kan gewoon veel sneller. Het is wel hoopvol dat er steeds meer aandacht voor is en dat er steeds meer burgerinitiatieven ontstaan. Dat vind ik mooi om te zien. Overigens zijn die initiatieven meer dan welkom bij Stichting Duurzaam Waterland. Ik vraag dan ook zeker of mensen met goede ideeën voor vergroening en/of verduurzaming zich willen melden via ons aanvraagformulier voor particuliere initiatieven op onze site, hier kunnen ze tot €2000,- subsidie aanvragen om het plan uit te voeren. Ga naar sdwaterland.nl   voor het formulier.   

De boekjes zijn aan te vragen bij Klimaatcoalitie Waterland. Niet alleen particulieren maar ook scholen, fysiotherapeuten, huisartsen, enz. met leestafel zijn welkom om een aantal exemplaren aan te vragen via klimaatcoalitiewaterland@kpnmail.nl