Nieuwe buurtbus Waterland rijdt als een trein

Nieuws
Een deel van het team van vrijwillig chauffeurs van de buurtbus Waterland en voorzitter Elly Rooth links in het midden.
Een deel van het team van vrijwillig chauffeurs van de buurtbus Waterland en voorzitter Elly Rooth links in het midden. (Foto: Evert Ruis)

Nieuwe buurtbus Waterland rijdt als een trein

WATERLAND – Voor reizigers die wekelijks met buurtbus 419 gaan is het geen verrassing, er is een nieuwe bus beschikbaar gesteld door EBS. Maar voor reizigers die heel af en toe gebruik maken van het vervoer, of vaak de bekende gele bus langs zien rijden is het wellicht even wennen. Voorzitter Elly Rooth, vereniging Buurtbus Waterland: “We zijn ontzettend blij met de nieuwe bus. Hij heeft een geheel andere kleur; blauw. Even opletten dus voor reizigers die normaal staan te wachten op ‘de herkenbare gele buurtbus’. Hij rijdt volgens de chauffeurs ontzettend lekker. Het is in allerlei opzichten een behoorlijke vooruitgang.”

“De oude bus was echt aan vervanging toe, na zo’n 650.000 kilometer te hebben gemaakt” 

Buurtbus Waterland 419 zorgt sinds 2015 voor een goede verbinding tussen de kernen Waterland-Oost. Met de Buurtbus worden dus diverse kernen in Waterland-Oost verbonden. Dat zijn Broek in Waterland, Zuiderwoude, Uitdam, Monnickendam, Overleek en Ilpendam. De bus heeft nog steeds een belangrijke functie in de regio omdat sommige locaties ontzettend lastig te bereiken zijn vanuit bepaalde kernen wanneer je geen gebruik kunt maken van een auto.

“650.000 kilometer gereden”.

“De oude bus was echt aan vervanging toe. Hij heeft aardig wat kilometers gemaakt. Zo’n 650.000 kilometer. Laatst mocht de vereniging buurtbus dan ook al de 40.000ste passagier verwelkomen. In 2023 hebben we maar liefst 7600 passagiers in de buurtbus van a naar b gebracht. We houden netjes het aantal passagiers bij op een lijst”, vertelt Rooth. “Maar we zijn nu, net als de reguliere bussen overgegaan naar Ticketbox. Daarmee wordt alles digitaal geregistreerd. De vrijwillig chauffeurs hebben vorige week een cursus gehad hoe daarmee te werken. Voor de reizigers werkt het heel gemakkelijk. Gewoon de OV-chipkaart die je ook in de reguliere bus gebruikt of je bankpas tegen het chipapparaat houden.” 

Loopplank voor rollators en kinderwagens

De nieuwe bus kwam wel op het juiste moment. “We zouden de bus eigenlijk al in december moeten krijgen, maar dat is onverhoopt even uitgesteld. Uiteraard was het nog altijd veilig om te rijden, maar we merkten wel dat er steeds meer onderhoud nodig was. Bovendien hebben we met de nieuwe bus nu ook de beschikking over een loopplank die eenvoudig uitgelegd kan worden waardoor er gemakkelijk kinderwagens of rollators in de bus kunnen. Ook deze bus heeft plaats voor acht personen per keer.” 

Makkelijke verbindingen

De bus zorgt voor een aantal makkelijke verbindingen. Zo kan men vanuit Broek in Waterland heel gemakkelijk overstappen naar Amsterdam en Purmerend, ook veel leerlingen van het Bernard Nieuwentijt College maken gebruik van de bus. Het is een misvatting dat de buurtbus alleen door senioren wordt gebruikt. 

Dienstregeling

Wil je een keer gebruik maken van de nieuwe buurtbus? Kijk dan voor de dienstregeling op de website. “Het is net als voorgaande jaren nog altijd ons streven om op tijd te rijden en te vertrekken. Dat lukt nog steeds aardig en is best knap. Daar gaan we ook dit jaar met de nieuwe bus en alle vrijwillig chauffeurs ons uiterste best voor doen!” 

Zie https://www.buurtbuswaterland.nl/route/