Zuidervestingtuin in Monnickendam oogst waardering

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Een groep vrijwilligers doet ongeveer sinds 4 jaar onderhoud aan het gemeentelijk bosje bij de rotonde aan de Bernhardlaan in Monnickendam. Dit stukje grond is de Zuidervestingtuin genoemd.

“Men vindt dat het er nu veel beter uitziet en dat vinden wij als werkgroep ook!”

Op 8 januari 2024 kreeg de werkgroep bericht van het “Betrekken bij Groen Fonds” van de Provincie Noord-Holland, dat samen met Landschap Noord-Holland, jaarlijks een bedrag mag bestemmen voor vrijwillige groenprojecten. Het te verdelen bedrag was dit jaar € 45.000,00. Uit de 54 grote en kleine projecten die een aanvraag deden, zijn er 30 door de jury geselecteerd, waaronder dus de Zuidervestingtuin. De aanvraag die is gehonoreerd voor de aankoop van biologische bollen, heesters en boompjes en bedraagt € 1.000,00.

Geen openbaar toilet meer

Sinds de start van de werkgroep is Rik van Beijma de coördinator.  Beijma vertelt: “Eind 2019 was het bosje geheel verwaarloosd. Wild groeiende bramen, struiken en afvallende takken. De trappen en paden verkeerden in slechte toestand en het werd vaak gebruikt als openbaar toilet. Er flitste door mijn hoofd ‘waarom doen ze er niets aan?’ meteen gevolgd door ‘we gaan dit zelf doen met de buurt’. Ik stuurde de gemeente een korte brief met het voorstel: wij willen hier een Zuidervestingtuin van maken. Met de bedoeling meer variatie terug te krijgen, zoals meer vlinders, bijen en andere insecten zodat ook het vogelleven toeneemt en mogelijk meer kleine dieren als mol, egel en muizen. Dit is te bereiken door meer voorjaarsbloeiers aan te planten. We willen dit doen met vrijwilligers uit de omgeving en er een prettige plaats van maken voor de bezoekers. Het Hoofd Groen van de gemeente reageerde meteen enthousiast. Ons plan sloot bovendien aan bij het Beleidsplan Groen dat de Gemeenteraad in voorbereiding had. Dus we zijn begonnen”.

Grote klus

Het aanpakken van de Zuidervestingtuin bleek een grote klus te zijn. “Gelukkig had ik snel 5 vrijwilligers die wilden helpen. We werken zo een 8 tot 10 zaterdagochtenden per jaar van 9.30-12.00 uur. 2 vrijwilligers zijn scholieren die ik niet graag zou missen. De laatste tijd meldden zich nog enkele belangstellenden. Daar ben ik erg blij mee, want kort na de start vroeg de wethouder ons of we het onderhoud van de Joodse begraafplaats erbij wilden nemen. Dat zijn we gaan doen in nauwe samenwerking met de beheerster van de begraafplaats. Het was heel fijn dat de gemeente het herstel van de paden op zich nam en onlangs het herstel van de trap naast de historische muur van de begraafplaats. Je moet met zo een klus niet te veel haast hebben en geduld want planten laten zich niet opjagen”.

Insectenhotel en vogelhuisjes

De vrijwilligers/werkgroep van de Zuidervestingtuin probeert zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de uitvoering.  “Zo is het insectenhotel met de basisschool De Binnendijk gemaakt met adviezen van de insectentuin in Ilpendam. De dagopvang in het Weeshuis heeft vogelkastjes gemaakt. De gemeente levert houtsnippers voor de paden en let op de veiligheid voor vallende takken. De Stichting Duurzaam Waterland gaf een bijdrage. En nu dus het Fonds Betrekken bij Groen van de Provincie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland. Soms leveren buurtbewoners wilgenstaken of wat groen aan waar we dan een plaats voor zoeken. Als het maar inheemse en lokale planten zijn”.

De reacties van wandelaars, passanten en toeristen zijn positief.  ”Men vindt dat het er veel beter uitziet. En dat vinden wij ook! Veel mensen hebben door de grotere openheid ontdekt dat we een oude Joodse begraafplaats hebben. Buitenlandse toeristen komen ook speciaal langs voor de begraafplaats...Wij zien ook dat meer kinderen door het bosje durven lopen nu het er minder eng uitziet”. 

Belangrijke bijdrage vrijwilligers

De vrijwilligers dragen graag bij aan het stukje Zuidervestingtuin. “Het is een voorwaarde dat de vrijwilligers er plezier aan beleven en dat doen ze ook. Het belangrijkste is dat we een goed bodemleven hebben, dat we meer insecten zien, ook vlinders, we hebben kikkers, mollen, veldmuizen, vleermuizen en diverse vogels. Het kan niet genoeg gezegd worden: we moeten ons inspannen om meer natuurlijke variatie te bevorderen voor de hele levende wereld, voor onze gezondheid en de natuurlijke omgeving. Daar leveren de vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan”. Meer info over de werkgroep Zuidervestingtuin? Dit kan via e-mail: vbeijma@freedom.nl 

Afbeelding